Mii de germani au murit, în 2014, din cauza poluării generate de motoarele diesel

Data publicării:
dieselgate noxe

Emisiile de dioxid de azot, produse în special de vehiculele cu motoare diesel, au provocat aproximativ 6.000 de decese premature în Germania, în anul 2014, asociate unor afecţiuni cardiovasculare, informează AFP, care citează un studiu publicat joi.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru ca aerul nostru să fie bun şi sănătos”, a declarat Maria Krautzberger, coordonatoarea acestui studiu realizat de Oficiul Federal german pentru Mediu, studiu bazat pe numeroase statistici ştiinţifice şi epidemiologice.

În afara acestor decese, emisiile de dioxid de azot sunt responsabile şi de creşterea numărului de cazuri de diabet, hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, maladii pulmonare cronice şi astm.

Astfel, 8% dintre cazurile de diabet înregistrate în Germania în 2014, adică 437.000 de persoane şi respectiv 14% dintre cazurile de astm (439.000 de persoane) sunt provocate direct de emisiile de dioxid de azot (NO2). Conform concluziilor studiului, oraşele mari din Germania, unde circulaţia auto este intensă, trebuie să ia primele măsuri.

Maria Krautzberger a subliniat că automobilele cu motoare diesel reprezintă una dintre principalele surse ale poluării cu oxizi de azot din aer.

Traficul rutier este responsabil de 60% din emisiile de dioxid de azot din aerul oraşelor germane, iar dintre emisiile poluante din trafic, 72% provin direct de la motoare diesel. Astfel, interdicţia circulaţiei autovehiculelor vechi cu motoare diesel în oraşe reprezintă un bun start pentru a remedia problema poluării.

În 2017, aproximativ 70 de oraşe germane înregistrau niveluri ale poluării cu dioxid de azot superioare pragului mediu anual de 40 micrograme pe metru cub stabilit de Uniunea Europeană. Munchen, Stuttgart şi Koln sunt oraşele germane cele mai poluate.

Un studiu publicat în revista Nature anul trecut ajungea la concluzia că emisiile de dioxid de azot provenite de la motoarele diesel au provocat aproximativ 38.000 de decese premature la nivel mondial în 2015. Aproximativ 80% dintre aceste decese s-au produs în UE, China şi India.

Conform aceluiaşi studiu, dacă autorităţile publice nu vor lua măsuri, numărul deceselor premature din cauza poluării cu dioxid de azot a automobilelor diesel ar putea depăşi 183.000 de persoane pe an în 2040.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat emisiile motoarelor diesel în categoria substanţelor sigur cancerigene, iar emisiile motoarelor pe benzină în categoria substanţelor probabil cancerigene.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...