Brian May de la Queen a ajutat NASA să aducă pe Pământ prima mostră de asteroid

Data actualizării: Data publicării:
Brian May
Brian May a fost ridicat la rangul de cavaler de Regele Charles al III-lea în martie 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Brian May, chitaristul trupei Queen, a fost implicat într-un nou proiect alături de NASA, contribuind la aducerea pe Pământ a primei mostre de asteroid.

Brian May nu este doar un muzician și compozitor faimos, ci și astrofizician, el obținând doctoratul în astrofizică de la Imperial College London în 2007. May începuse studiile de doctorat la aceeași instituție în 1970, însă le-a abandonat când trupa Queen a început să aibă succes. Și-a reluat studiile în 2006, iar în 2007 a susținut examenul de doctorat cu o lucrare despre praful zodiacal. Ulterior, a devenit o autoritate în domeniul stereoscopiei, colaborând cu NASA și ESA la mai multe proiecte.

Stereoscopia este un domeniu al opticii care se ocupă cu înregistrarea și redare imaginilor în relief, precum și cu studiul proprietăților optice și mecanice ale instrumentelor utilizate în domeniu.

Brian May a avut un rol foarte important în misiunea OSIRIS-REx, creând imagini stereoscopice pe baza datelor furnizate de misiune care i-au permis liderului Dante Lauretta să găsească un loc sigur unde să poate ateriza capsula și să colecteze mostrele, relatează CNN.

Într-un clip video publicat duminică seara de NASA TV, Brian May spune că este "extrem de mândru" să facă parte din echipa care a colectat mostrele de pe asteroidul Bennu.

"Salut, NASA, fani ai spațiului și pasionaților de asteroizi. Sunt Brian May de la Queen, după cum probabil știți, dar și și extrem de mândru să fac parte din echipa OSIRIS-REx", spune muzicianul de 76 de ani.

May spune că îi pare rău că nu poate fi alături de echipa misiunii cu ocazia reușitei lor. "Sunt în repetiții pentru un turneu Queen, însă inima mea este alături de voi în timp ce această mostră prețioasă este recuperată", spune el. "Felicitări cu ocazia zilei întoarcerii mostrei și felicitări tuturor care au muncit atât de mult pentru această misiune, în special prietenului meu Dante. Dumnezeu să vă binecuvânteze", încheie May.

OSIRIS-Rex a fost o misiune a agenției spațiale americane NASA destinată studierii asteroidului 101955 Bennu și întoarcerii pe Terra cu o probă de sol recoltată de pe suprafața acestuia. Sonda spațială a fost lansată la 8 septembrie 2016, cu ajutorul unei rachete Atlas V 411, a colectat mostra de pe asteroidul vechi de 4,5 miliarde de ani în 2020, apoi, în 2021, a pornit înapoi spre Pământ.

Capsula OSIRIS-REX a încheiat duminică o misiune de șapte ani și șase miliarde kilometri. Aceasta a aterizat în deșertul Utah, de unde urma să fie recuperată de autoritățile americane.

Fragmentele din Bennu vor fi cercetate în toată lumea

Praful și fragmentele de rocă pe care cercetătorii sunt nerăbdători să le vadă vor fi împărțite și trimise peste tot în lume. Echipa misiunii NASA va avea acces la cea mai mare cantitate.

În jur de 4% vor merge la agenția spațială canadiană, iar 0,5% către cea japoneză, în schimbul unor mostre trimise către NASA de la misiunea Hayabusa-2. De asemenea, o parte din material va ajunge și la o instalație securizată din New Mexico. Cercetătorii din toată lumea vor putea, de asemenea, să solicite material.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri