Americanii au pierdut o bombă nucleară în 1950. Misterul rămâne intact

Data actualizării: Data publicării:
bomba atomica Mark IV wikipedia

Un canadian care făcea scufundări a avut parte de o descoperire curioasă. Mai multe elemente păreau să indice că ar fi găsit o bombă nucleară pierdută de americani în 1950 și niciodată găsită de atunci. Guvernul canadian a făcut o anchetă. 

bomba atomica pierduta

 

La începutul lunii noiembrie, Sean Symrichinsky făcea scufundări în largul coastelor provinciei Columbia Britanică, în vestul Canadei. La un moment dat, a apărut la suprafață strigând către echipa sa că a găsit o farfurie zburătoare. Bărbatul a povestit că niciodată nu mai văzuse așa ceva. Semăna cu un covrig imens, iar de jur împrejur erau găuri care se adânceau în interior, a povestit el în presa locală.

Cu urme de vopsea galbenă, obiectul măsura cinci metri lungime și un metru înălțime. Zăcea pe fundul oceanului, la 8 metri adâncime. 

Misiune secretă

După ce a vorbit în presa locală despre descoperirea pe care o făcuse și a făcut comparații cu imagini de pe internet, a aflat că s-ar putea să-l fi găsit chiar pe „Fat Man”, cum a fost poreclită prima bombă nucleară americană.

Fără să știe, el și prietenii lui au făcut scufundări într-o zonă din apropierea locului unde, la 13 februarie 1950, un bombardier american de tip Convair B-36 s-a prăbușit în timp ce se îndrepta din Alaska către baza aeriană Carswell din Texas. Avionul se afla în misiune secretă. La bordul său se afla o bombă nucleară, de tip Mark IV (versiune mai nouă a bombei Mark III „Fat Man”, lansată asupra orașului nipon Nagasaki, care a ucis între 39.000 și 80.000 de oameni).

bomba atomica Mark IV wikipedia

Era aproape miezul nopții când trei dintre cele șase motoare ale aeronavei au luat foc, probabil din cauza gheții care se depusese pe aripi. Echipajul a lansat bomba și a sărit cu ajutorul parașutelor. Avionul s-a prăbușit în mare.  Dintre cei 17 membri ai echipajului, cinci și-au pierdut viața. Ceilalți 12 au fost recuperați de pe insula Princess Royal.

Rămășițele aparatului au fost găsite patru ani mai târziu, dar nu se știe nici până în ziua de azi dacă bomba s-a scufundat și zace îngropată în nisipul de pe fundul oceanului sau a explodat în largul coastelor Columbiei Britanice.

Mark IV era o bombă uriașă, cântărind aproape 4.900 de kilograme. Din fericire, nu era încărcată cu plutoniu, ci cu plumb și TNT.

Ulterior, s-a aflat că misiunea bombardierului era să simuleze un atac nuclear asupra orașului San Francisco. 

În orice caz, descoperirea canadianului a fost luată foarte în serios de guvern, care a trimis imediat la fața locului navei ale marinei naționale. Autoritățile au confirmat că locul în care a fost făcută descoperirea coincidea cu locul prăbușirii avionului american. Însă după trei săptămâni de anchetă, marina regală canadiană a dat asigurări că obiectul descoperit de Sean NU este bomba dispărută.

obiect pe fundul oceanului

„Am determinat că este vorba despre o piesă metalică rezultată din asamblarea unei mașinării și mai mari. Pare să fie o piesă a unui echipament industrial”, se arată într-un comunicat al guvernului canadian, care însă nu dă mai multe detalii despre natura obiectului.  Internauții au comentat imaginile prezentate de guvern și până la urmă au ajuns la concluzia că este vorba despre un cazan uriaș.

Misterul bombei nucleare pierdute de americani rămâne intact, după aproape 67 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri