Amintirile pe care le "uiți". De ce șterge creierul anumite informații

Data publicării:
shutterstock_579193063
Foto: Shutterstock

Crezi că o memorie perfectă înseamnă să nu uiți nimic? O echipă de cercetători te contrazice. Ștergerea anumitor amintiri te ajută să te adaptezi mai ușor într-o lume care se află în permanentă schimbare.

shutterstock_579193063
Foto: Shutterstock

Într-un studiu publicat de revista Neuron și citat de The Verge, doi neurocercetători susțin că memoria nu trebuie să funcționeze ca o cameră de filmat, ci ca o listă de reguli care ne ajută să luăm decizii mai bune. Astfel, ștergerea anumitor amintiri nefolositoare care ne pot deruta sau îndruma greșit este folositoare.

Uitarea unor informații vechi ne poate ajuta să devenim mai eficienți. O demonstrează un studiu efectuat anul trecut, în care cercetătorii au dresat șoareci să găsească ieșirea dintr-un labirint. Apoi ieșirea a fost mutată, iar șoarecilor le-a fost administrat un medicament pentru a uita locația inițială a ieșirii. Șoarecii care au uitat prima locație a ieșirii au descoperit-o pe cea de-a doua mult mai repede.

Credem că memoria ne este folositoare însă, la sfârșitul zilei, creierul va efectua doar acțiuni care sunt bune pentru supraviețuire, din punct de vedere al evoluției, spune un cercetător. Iar în cazul memoriei, creierele noastre au fost modificate de evoluție pentru a-și aminti doar informațiile care sunt importante pentru supraviețuire. Astfel că, să nu-ți amintești cum ai cunoscut pe cineva poate fi o caracteristică a creierului, și nu un defect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri