Descoperire: De ce au ficatul gras oamenii care nu consumă alcool

Data publicării:
Mexico's Tequila Makers May Halt Production
Foto: Guliver/GettyImages

O echipă de oameni de ştiinţă din China a descoperit că o anumită bacterie poate produce cantităţi importante de alcool în intestine, suficient de mari pentru a provoca o afecţiune hepatică la persoane care nu consumă alcool, relatează Agerpres.

Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), care constă în acumularea grăsimii în ficat din cauza altor factori decât consumul de alcool, afectează circa un sfert din populaţia adultă la nivel mondial. Cauzele sale sunt necunoscute.

Specialişti din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan şi de la alte instituţii de cercetare din China au descoperit un anumit tip de bacterie în timp ce tratau un pacient cu BFGNA, al cărui ficat era grav afectat şi care prezenta sindrom de auto-fermentaţie - o problemă rară din cauza căreia unele persoane se îmbată după ce consumă alimente ce conţin zahăr sau amidon.

Studii anterioare au concluzionat că acest sindrom poate fi asociat cu o infecţie provocată de anumite ciuperci, numită candidoză. Drojdiile pot fermenta şi produce alcool în intestine, la fel ca în cazul berii produse într-un butoi.

În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest caz al pacientului cu sindrom de auto-fermentaţie era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia (K. pneumonia) - un tip comun de bacterie comensală - care produceau cantităţi de alcool de patru până la şase ori mai mari decât tulpinile prezente la persoane sănătoase.

Cercetătorii au analizat ulterior mostre de bacterii intestinale de la 43 de pacienţi cu BFGNA şi de la 48 de persoane sănătoase. Rezultatele au relevat că circa 60% dintre pacienţii cu BFGNA prezentau niveluri medii sau mari de K. pneumonia în intestine.

Într-o etapă ulterioară a studiului, şoareci de laborator au fost hrăniţi cu K. pneumonia izolată de la pacientul cu sindrom de auto-fermentaţie timp de trei luni. După prima lună grăsimea a început să se acumuleze în ficat. După două luni, şoarecii au prezentat semne de fibroză, cicatrici care indică leziuni hepatice pe termen lung.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că progresia bolii ficatului gras la şoareci a fost comparabilă cu cea de la şoareci cărora li s-a administrat alcool.

După ce şoarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. pneumonia starea de sănătate a ficatului lor s-a îmbunătăţit.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Cell Metabolism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...