Hrană din biodiesel pentru vegetarieni

Data actualizării: Data publicării:
omega3

Omega 3 din biocombustibul. Pare de domeniul SF-ului, dar este proiectul la care lucrează cercetătorii clujeni. Specialiştii au reuşit să transforme, cu ajutorul unei microalge din Oceanul Pacific, un reziduu rezultat în urma producerii biodieselului în Omega 3. Este un acid gras, benefic organismului şi care se răgăseşte în cele mai mari cantităţi în carnea de peşte.

„Aceasta este microalga pe care o utilizăm în experimentele noastre. Este o microalgă care a fost recoltată din Pacific şi ea practic se hrăneşte cu sursa de carbon care provine de la glicerolul crud”, explică cercetătorii.

În glicerol, grăsimea care rămâne în urma producerii biocombustibilului, cercetătorii adaugă apă, săruri şi această microalgă. Reziduul se transformă astfel după 10 zile într-un acid gras sănătos pentru om... Omega 3.

„Picătura aceasta galbenă este asemănătoare cu uleiul pe care îl găsim în magazine, dar cu altă compoziţie chimică şi este bogat în acizii de Omega 3”, spune Bogdan Rusu, student USAMV Cluj-Napoca.

Acidul gras poate fi amestecat cu diverse alimente şi i-ar putea ajuta pe vegetarieni sau pe cei care nu mănâncă peşte, spun cercetătorii.

Noi în acest moment îl adăugăm în interiorul anumitor cereale şi să vedem cum se comportă la temperatura camerei, sau în iaurt”, spune Dan Vodnar cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Medicii spun că nu este nicio diferenţă dintre Omega 3 obţinut în laborator şi cel natural, care se găseşte în peşte. Şi asta deoarece şi biodieselul se face din produse vegetale care conţin uleiuri esenţiale.

Au o serie de efecte biologice de dezvoltare neuronală, de asemenea de scădere a colesterolului. Sunt asociate cu prevenţia unor afecţiuni gen Alzheimer”, spune Mona Suharoschi, nutriţionist.

Descoperirea, spun cercetătorii, ar putea rezolva şi o criză cu care se confruntă Uniunea Europeană. Glicerolul nu poate fi aruncat, pentru că este dăunător pentru natură.

La fiecare zece litri de biodiesel care se produc, se produce un litru de glicerol crud. Acest glicerol crud, ca să poată fi purificat, costă destul de mulţi bani”, spune Dan Vodnar, cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Pentru că nu are utilitate, gliceroul este ieftin: o tonă costă 200 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri