Robot pentru biopsie. Poate preleva probe din leziuni vizibile doar la RMN

Data actualizării: Data publicării:
robot biopsie

Inginerii olandezi au creat, cu ajutorul unei imprimante 3D, un robot pentru biopsie. Este atât de precis, încât poate preleva probe chiar şi din leziunile vizibile doar la RMN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

(sursa: University of Twente)

Stormram 4 este creat din plastic, de aceea poate funcţiona chiar şi în interiorul unui aparat de rezonanţă magnetică. Are o precizie de mai puţin de un milimetru, performanţă greu de atins de oameni, şi poate preleva probe chiar în timp ce descoperă leziunile.

Spre deosebire de restul roboţilor, construiţi cu metale, acesta este acţionat cu aer comprimat. Conductele de aer cu o lungime de cinci metri permit direcţionarea robotului din exteriorul scannerului.

Oamenii de ştiinţă speră că invenţia îi va ajuta să descopere cancerul de sân, şi nu numai, în stadii incipiente. 

 

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Băloi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri