Galerie Foto Roci misterioase sau fragmente dintr-o navă spațială? „Oasele de dragon” de pe Marte îi uimesc chiar și pe cercetători

Data actualizării: Data publicării:
Rocile "Oase de dragon" de pe Marte îi uimesc și pe specialiști
Rocile au fost fotografiate de roverul Curiosity în Craterul Gale de pe Marte. Foto: Profimedia Images

Roverul Curiosity al NASA, care studiază suprafața planetei Marte, a fotografiat un grup de roci în formă de oase de pește, stârnind reacții puternice pe internet atât printre fanii planetei roșii, care le-au poreclit „oase de dragon”, cât și printre specialiști, scrie Jerusalem Post.

Rocile au fost fotografiate de rover în Craterul Gale de pe Marte. Structurile arată ca o serie de bețe aliniate în rânduri orizontale pe marginea rocilor din această zonă.

„De multe ori, rocile cu forme ciudate își au originile în trecutul antic, atunci când apa lichidă s-a strecurat printre crăpăturile din rocă transportând totodată minerale”, a remarcat cercetătorul Andrew Good. Foto: Profimedia Images
„De multe ori, rocile cu forme ciudate își au originile în trecutul antic, atunci când apa lichidă s-a strecurat printre crăpăturile din rocă transportând totodată minerale”, a remarcat cercetătorul Andrew Good. Foto: Profimedia Images

Astrobiologul Nathalie Cabrol a reacționat pe Twitter: „În 20 de ani în care am studiat Marte, asta este cea mai ciudată rocă pe care am văzut-o vreodată”.

Andrew Good de la Laboratorul de Propulsie cu Reacție al NASA din California a declarat pentru Fox News că „de multe ori, rocile cu forme ciudate își au originile în trecutul antic, atunci când apa lichidă s-a strecurat printre crăpăturile din rocă transportând totodată minerale. Aceste minerale au fost mai grele decât roca din jurul lor așa că vântul a erodat totul mai puțin mineralele”.

Alte poze făcute de rover au surprins formațiuni care arată ca niște aripioare sau dinți de rechin. Cercetătorii care lucrează cu Curiosity spun că vor folosi senzorii roverului pentru a studia substratul de piatră din zonă.

Un studiu publicat recent în Journal of Astrobiology a ajuns la concluzia că formațiunile sunt „țepi de nisip”, precum cele care pot fi văzute pe Pământ în urma unor cutremure masive, dar cercetătorii au menționat că teoria conform căreia rocile ar fi „fragmente dintr-o navă spațială extraterestră sau terestră nu poate fi infirmată cu certitudine absolută”, potrivit Fox News.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Bănuiesc că 'roțile' enigmatice sunt un fenomen separat”, a spus și profesorul Richard Armstrong de la Universitatea Aston din Birmingham, Anglia. „Imaginile de pe Marte arată de multe ori formațiuni ciudate și caracteristici care arată ca niște obiecte familiare. Orice câmp de resturi pe Marte ar suferi cu siguranță eroziuni cu timpul, în special de la vânt.”

Cel puțin 10 nave spațiale construite de om s-au prăbușit sau au fost pierdute pe Marte, experții susținând că există în jur de 7.000 de kilograme de resturi pe suprafața planetei roșii provenite de la echipamentul folosit de oameni pentru studierea ei, potrivit The Telegraph. Nici roverul Curiosity nu a fost ocolit de ghinion, acesta fiind avariat în timpul misiunilor desfășurate pe Marte.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri