Un sigiliu medieval rar care oferea, contracost, o cale cât mai rapidă spre rai a fost descoperit în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
Sigiliu folosit pentru indulgențele medievale în Marea Britanie
Mica matriță sculptată, care datează din anii 1470-1520, a fost găsită cu ajutorul unui detector de metale. Captură foto: National Trust

Matrița unui sigiliu folosit pentru autentificarea indulgențelor medievale pe care oamenii din acea perioadă le cumpărau pentru a-și scurta calea spre rai după moarte va fi expusă la o mănăstire din Marea Britanie, după ce a stat îngropată într-un câmp timp de 500 de ani, scrie The Guardian.

Mica matriță sculptată care datează din anii 1470-1520 a fost găsită de o persoană cu un detector de metale la 3 kilometri de Mottisfont, o mănăstire augustină și un loc de pelerinaj din apropiere de Romsey, comitatul Hampshire.

Indulgențele erau grațieri scrise pentru comiterea de păcate, care erau acordate de instituțiile religioase în schimbul unei donații financiare. Acestea scădeau timpul pe care cumpărătorul de indulgențe avea să îl petreacă în purgatoriu după moarte cu un an și 40 de zile.

Documentele erau certificate cu o ștampilă creată prin presarea matriței sigiliului în ceară colorată fierbinte.

Mottisfont, fondată în 1201, a fost o instituție bogată, dar care a rămas fără bani după ce Moartea Neagră (ciuma bubonică din 1346-1353) a devastat Europa. Papa de la Roma i-a permis mănăstirii să vândă indulgențe pentru a strânge fonduri.

Obiceiul de a vinde indulgențe a provocat mai târziu un scandal în urma căruia Biserica a fost acuzată de corupție – eveniment care a contribuit la declanșarea Revoluției Protestante. Mottisfont s-a închis odată cu desființarea mănăstirilor din 1536.

sigiliu-indulgențe-matriță-2
Indulgențele autentificate prin acest sigiliu promiteau să reducă timpul petrecut de cumpărător în purgatoriu după moarte cu un an și 40 de zile. Captură foto: National Trust

Matrița rară, făcută dintr-un aliaj de cupru turnat, este inscripționată în latină și afișează o imagine gravată a Sfintei Treimi și figura unui preot la rugăciune.

Descoperirea a fost făcută pe locul unei piețe medievale din parohia Lockerley din apropiere, adusă acolo poate de un cleric care spera să vândă indulgențe.

„Pelerinii care călătoreau între marile catedrale de la Salisbury și Winchester probabil că ar fi trecut prin Mottisfont și s-ar putea să fi locuit și să se fi rugat cu comunitatea de aici”, a povestit George Roberts, custode al National Trust.

„Toate acestea erau necesare pentru a-și asigura un loc în rai după moarte. Totuși, înainte de a ajunge în rai, ei credeau că va trebui să treacă prin purgatoriu pentru purificare”, a explicat Roberts.

Având posibilitatea de a vinde indulgențe, mănăstirea Mottisfont le putea oferi oamenilor o scurtare a timpului pe care urmau să îl petreacă în purgatoriu – practic, o cale mai rapidă spre rai. Serviciul era oferit în schimbul unei sume de bani ce erau apoi folosiți pentru a finanța activitățile mănăstirii.

Matrița sigiliului va fi expusă la Mottisfont începând de sâmbătă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri