FOTO Spirală de lumină albastră pe cerul Noii Zeelande. Imagini virale, multe teorii și o explicație simplă

Data actualizării: Data publicării:
spirala pe cer noua zeelanda
Spirală de lumină albastră pe cerul Noii Zeelande. Foto: Alasdair Burns/ Facebook

Oamenii din Noua Zeelandă au fost uimiți când au privit spre cer, duminică seara: au văzut o spirală de lumină albastră. Imaginile au devenit virale pe rețelele sociale și au dat naștere mai multor teorii – de la OZN-uri la mesaje publicitare luminoase. Explicația fenomenului este însă destul de simplă, potrivit The Guardian.

În jurul orei 19.25, Alasdair Burns, un ghid specializat în observarea stelelor de pe Insula Stewart/Rakiura, a primit un mesaj de la un prieten: ieși afară și uită-te la cer.

„Imediat ce am ieșit din casă mi-am dat seama la ce se referea”, a spus Burns.

spirala pe cer noua zeelanda fb madmax minh
Spirală de lumină albastră pe cerul Noii Zeelande. Foto: MadMax Minh/ Facebook

A văzut o spirală uriașă, albastră, de lumină în mijlocul întunericului. „Părea o galaxie în spirală enormă, care plutea încet pe cer. A fost un sentiment destul de ciudat”, a povestit el.â

Burns a făcut câteva fotografii ale spiralei de lumină cu telefonul, apoi și-a chemat și vecinii afară.

„Eram vreo cinci, stăteam pe verandă și priveam spre cer. Ne-am speriat puțin”, a spus el.

Imaginile care s-au viralizat rapid pe grupurile de pe rețele sociale specializate în astronomie și observarea stelelor au aprins imaginația utilizatorilor, mai ales că fenomenul a fost vizibil în cea mai mare parte a Insulei de Sud a Noii Zeelande. Au apărut imediat numeroase teorii - de la OZN-uri și rachete străine până la afișaje publicitare.

„Premoniție din gaura neagră orbitală”, a scris un utilizator. „Extratereștrii, din nou”, a comentat un altul.

spirala pe cer noua zeelanda fb madmax minh2
Spirală de lumină albastră pe cerul Noii Zeelande. Foto: MadMax Minh/ Facebook

Realitatea este însă ceva mai prozaică, a spus profesorul Richard Easther, fizician la Universitatea Auckland, care a explicat fenomenul. Este vorba despre un tip de nor generat de o rachetă care transporta un satelit pe orbită, a spus el.

„Când propulsorul este aruncat în spate, avem practic apă și dioxid de carbon,care formează pentru scurt timp un nor care este luminat de soare. Geometria orbitei satelitului și, de asemenea, locul în care ne aflăm în raport cu soarele a produs acești nori cu aspect foarte ciudat”, a explicat profesorul.

Easther a adăgugat că este cel mai probabil vorba despre racheta Globalstar a SpaceX, pe care compania a lansat-o duminică pe o orbită terestră joasă, în largul Cape Canaveral din Florida.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri