Juice, misiunea Agenției Spațiale Europene de a găsi viață pe lunile planetei Jupiter a fost amânată din cauza fulgerelor

Data actualizării: Data publicării:
racheta ARiane-5 care va lansa sonda spațială ce va studia lunile planetei Jupiter
Misiunea a costat 1,6 miliarde de euro și va pleca din Kourou, Guiana Franceză, cu ajutorul unei rachete Ariane-5. Foto: Profimedia Images

Misiunea de explorare a sateliților naturali înghețați ai planetei Jupiter, cunoscută sub numele „Juice”, este o aventură de opt ani în căutarea formelor de viață extraterestră de pe aceste corpuri cerești, informează Sky News. Este una dintre cele mai ambițioase misiuni pe care Agenția Spațială Europeană (ESA) le-a lansat vreodată.

Misiunea ESA, care a costat 1,6 miliarde de euro, își propune să stabilească dacă lunile Jupiterului au condițiile necesare pentru dezvoltarea formelor de viață extraterestră. Sonda spațială va fi lansată din Kourou, Guiana Franceză, cu ajutorul unei rachete Ariane-5.

Lansarea era programată pentru joi, dar a fost amânată până vineri din cauza riscului producerii de fulgere. Este de așteptat ca Juice să ajungă în sistemul jovian în luna iulie a anului 2031.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Există destule date care indică faptul că aceste lumi înghețate - Callisto, Europa și Ganymede - au oceane cu apă lichidă în adâncurile lor. Cu ajutorul sondei spațiale va fi posibil să ne dăm seama dacă oceanele ascunse ale acestor corpuri cerești au capacitatea de a ține în viață organisme microbiene simple.

Nu este o idee nebunească

Asta nu este o idee nebunească, a spus Prof. Carole Mundell, directorul departamentului științific al ESA. „În toate mediile extreme de pe Pământ, fie că sunt foarte acide, foarte radioactive, foarte reci, foarte calde, găsim viață microbiană într-o anume formă”.

„Dacă te uiți la fisurile vulcanice de pe fundul oceanelor Pământului, până și acestea arată ca niște lumi extraterestre. Nu există niciun motiv ca viața microbiană să nu poată exista în altă parte, dacă avem condiții similare. Iar pe aceste condiții vrem să le studiem cu Juice”, a explicat Mundell pentru BBC.

Centrul Spațial din Kourou, Guiana Franceză
Centrul Spațial din Kourou, Guiana Franceză, de unde este monitorizată misiunea Juice a Agenției Spațiale Europene. Foto: Profimedia Images

Neavând destulă energie pentru a trimite sonda spațială până la Jupiter, Juice va trebui să se folosească de forța gravitațională a altor planete, precum Pământul și Venus, pentru a se „arunca” spre destinația dorită.

Juice va observa sateliții naturali ai lui Jupiter pe lângă care va trece de 35 de ori înainte de a se așeza pe orbită în jurul lui Ganymede.

„Vom știi adâncimea oceanului, conținutul de sare, cât de adâncă este crusta deasupra oceanului și dacă oceanul se atinge de mantaua stâncoasă”, a explicat Prof. Michele Dougherty, investigatorul principal al magnetometrului de la Colegiul Imperial din Londra.

Satelitul natural pe care sunt mai multe șanse să găsim forme de viață decât pe Marte

Prof. Lewis Dartnell, un astrobiolog de la Universitatea Westminster, este de părere că, dintre toți sateliții naturali pe care Juice îi va monitoriza, Europa este cel mai promițător. „Șansele [de a găsi forme de viață pe Europa] sunt mult mai mari decât de a găsi viață pe Marte astăzi”.

Jupiter în umbra lui Ganymede
Planeta Jupiter, în umbra lui Ganymede, unul dintre sateliții săi naturali. Foto: Profimedia Images

SUA vor lansa propria misiune până la Jupiter, numită Clipper, anul viitor care se va concentra pe Europa.

Dacă vom găsi dovezi că viața există sau a existat pe lunile unor planete îndepărtate, precum Saturn sau Jupiter, oamenii de știință spun că ar fi o descoperire extraordinară pentru că ar însemna că viața pe Pământ nu a fost o anomalie fără precedent și că ea există cu siguranță în alte miliarde de locuri din galaxia noastră.

„Ar transforma complet felul în care ne uităm la cer”, a spus și Prof. Martin Rees, astronomul regal al Marii Britanii.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri