Google trebuie să elimine din rezultatul căutărilor informațiile „vădit inexacte”. Decizie a Curții de Justiție UE

Data publicării:
google
Google dezvoltă un nou instrument de inteligenţă artificială (IA) pentru a-i ajuta pe jurnalişti în scrierea articolelor, în parteneriat cu mai multe nume mari din presă. FOTO: Profimedia Images

Motorul de căutare Google trebuie să elimine din rezultatele căutării online datele pe care utilizatorii pot dovedi că sunt inexacte, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Susţinătorii libertăţii de exprimare şi cei ai drepturilor la confidenţialitate s-au confruntat în ultimii ani cu privire la „dreptul de a fi uitat” în mediul online, în baza căruia utilizatorii şi-ar putea elimina urmele digitale de pe Internet.

Cazul aflat pe rolul CJUE a vizat doi directori ai unui grup de companii de investiţii care au solicitat Google să elimine rezultatele căutării care asociau prin link-uri numele lor cu anumite articole care criticau modelul investiţional al grupului, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Totodată, ei au solicitat ca Google să elimine fotografiile lor thumbnail (imagini în miniatură) din rezultatele căutărilor.

Gigantul Google, divizie a companiei Alphabet, a respins aceste solicitări, argumentând că nu cunoştea dacă informaţiile din articole erau exacte sau nu.

Ulterior, o instanţă germană a solicitat consiliere de la CJUE.

„Operatorul unui motor de căutare trebuie să de-referenţieze informaţiile găsite în conţinutul referenţiat atunci când persoana care solicită de-referenţierea dovedeşte că aceste informaţii sunt în mod vădit inexacte”, a dispus CJUE.

Cazul este C-460/20 Google (Déréférencement d'un contenu prétendument inexact).

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri