Internetul din balon a devenit o realitate. A fost lansat primul serviciu de acest tip

Data publicării:
balon internet

A fost o promisiune mult timp, însă acum a devenit realitate: internet din balon. O tehnică simplă, care poate ajuta zonele izolate. După ani de zile de teste, Loon, divizie a companiei Alphabet, a lansat primul serviciu comercial prin care furnizează internet cu ajutorul baloanelor ce zboară la circa 20 de kilometri înălţime.

Primul astfel de serviciu comercial de internet a fost inaugurat în Kenya. Compania a dat drumul unei „flote” de 35 de baloane care acoperă cu semnal 4G aproximativ 50.000 kilometri pătraţi.

Astfel de stații în balon acoperă cu semnal o zonă de zece ori mai mare decât o antenă clasică de telecomunicații.

Cum funcționează „balonul cu internet”

Baloanele sunt, de fapt, vehicule ce zboară la o înălţime de aproximativ 20 kilometri. Se orientează în funcție de condițiile atmosferice și se deplasează cu ajutorul curenților stratosferici. Fiecare unitate rezistă în aer cel mult 100 de zile și apoi trebuie să coboare la sol pentru inspecție și revizie.

„Vrem ca restul Africii să ni se alăture pentru a forma o piață digitală unică, în care 1,3 miliarde de oameni să fie conectați. Toți pot fi online, putem fi o mare piață comună, în care să beneficiem de avantajele inovațiilor”, a declarat Joe Mucheru, ministrul informațiilor din Kenya.

Rezultatele sunt remarcabile, unitățile pot furniza internet direct sau funcționează ca o conexiune în cadrul rețelei pentru a extinde aria acoperită.

Aceasă tehnică nu este menită să concureze cu internetul prin satelit sau prin fibră optică, ci se dedică unui nou tip de conexiuni, în regiuni noi.

Cu câteva zile înainte de lansarea oficială din Kenya, testele au condus la conectarea la internet a 35 de mii de utilizatori. Potrivit companiei, conexiunile au o viteză de 18,9 Mbps pentru download, iar upload-ul ajunge la 4,74Mbps.

Este o tehnologie care ar putea ajuta zonele izolate, unde s-ar ajunge greu cu variante clasice de conexiune. 

Variante de internet pentru arii izolate

Pe de altă parte, presa locală scrie că în acest moment, Loon a lansat serviciul într-o zonă ușor accesibilă, unde există deja internet, şi nu într-o regiune în care chiar era nevoie de acest serviciu. Însă, pe viitor, serviciul s-ar putea extinde în zone izolate, fără acces la internet.

Loon este o companie care funcționează autonom din 2018 şi până acum s-a limitat în a testa furnizarea de internet prin baloane pe arii mici şi pentru un timp limitat, în zone precum Puerto Rico şi Peru. Însă niciodată nu a ajuns la a furniza un serviciu comercial.

Operatorii americani de telecom au folosit baloanele Loon pentru a oferi acces la internet pentru sinistrații din Puerto Rico, după uraganul din 2017.

Giganții tehnologici au venit cu mai multe variante pentru a extinde acoperirea cu internet a ariilor izolate. Facebook concepuse un plan de a folosi drone cu încărcarea solară. Însă mult mai viabilă este soluția unor sateliți pe orbită joasă a planetei. Și sunt proiecte în desfășurare ale Space X, Amazon sau One Web, aceasta din urmă având susținerea Airbus.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...