RETROSPECTIVĂ 2014 | Tehnologie: de la iPhone 6, la zborul istoric al sondei spaţiale Rosetta

Data publicării:
tehnologie 01.01

Lumea gadgeturilor anunță o nouă revoluție industrială datorată tehnologiei de printare 3D. De la figurine la telefoane, pistoale și chiar organe, printarea tridimensională a ajuns într-un moment de dezvoltare impresionant. Medicina pare, în acest moment, domeniul în care aplicabilitatea acestei invenţii are cele mai spectaculoase rezultate. Artere şi vene reproduse în laborator au fost realizate de cercetătorii germani, care sunt convinşi că pe viitor aceasta este soluţia pentru a salva vieţile a milioane de bolnavi din toată lumea. O echipă de medici din Australia a utilizat o imprimantă 3D, în premieră mondială, pentru a înlocui călcâiul distrus de cancer al unui pacient cu unul confecționat din titan.

Apple a lansat în luna septembrie noile sale telefoane în două variante: iPhone 6 și iphone 6 Plus. Evenimentul a fost organizat într-o sală aflată lângă primul sediul al companiei, acolo unde, în urmă cu 30 de ani, Steve Jobs dezvăluia primul Apple Macintosh. iPhone 6 are un ecran mult mai mare decât precedentul model, cu o rezoluţie îmbunăţită şi este de 50 de ori mai rapid decât iPhone-ul original.

Tot în 2014, Facebook a preluat serviciul de mesagerie instant WhatsApp. WhatsApp este o aplicaţie foarte populară, cu mare potențial de creștere, dar este o platformă care nu generează venituri decât teoretic şi pentru care, totuși, Mark Zuckerberg a dat 19 miliarde de dolari. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat, la nicio lună de la cumpărarea WhatsApp, şi achiziţia companiei Oculus Rift VR, specializată în tehnologiile de realitate virtuală. Tranzacţia s-a ridicat la peste 2 miliarde de dolari.

Succesul hitului "Gangnam Style" al artistului sud-coreean Psy a forţat compania Google să schimbe sistemul de contorizare a afişărilor, după atingerea numărului maxim care putea fi înregistrat. Mai precis, 2.147.483.647 de afişări pe Youtube. Google a anunţat, într-un articol publicat pe blogul oficial al companiei, că, atunci când Youtube a fost creat, nimeni nu şi-a imaginat că un videoclip va ajunge să fie vizualizat de atât de multe ori. „Dar asta era înainte de a-l fi întâlnit pe Psy", a spus compania, care a precizat că a schimbat algoritmul de contorizare, trecând la unul pe 64 de biţi, a cărui valoare maximă ce poate fi afişată în dreptul vizualizărilor unui videoclip este 9.223.372.036.854.775.808.

Un inovativ model de drone, relativ ieftine cu senzori avansați și capacitățile de imagistică ale camerelor cu care sunt dotate, dau agricultorilor noi modalități de a crește randamentele de producţie. Acestea costă mai puţin de 1000 de dolari. Dronele pot oferi agricultorilor trei tipuri de informaţii detaliate. În primul rând, văzând o cultură din aer, drona poate dezvalui totul, de la probleme de irigare la sol, infestări parazitare chiar și fungice care nu sunt vizibile cu ochiul liber. În al doilea rând, camerele din aer pot lua imagini multispectrale pentru a crea o imagine a culturii care scoate în evidență diferențele dintre plante sănătoase și bolnave. În cele din urmă, o dronă poate efectura un zbor de monitorizare a unei culturi în fiecare săptămână, în fiecare zi, sau chiar la fiecare oră.

Deşi încă nu sunt disponibili publicului larg, Google a dat publicității datele tehnice ale ochelarilor pe care îi va produce. Google Glass vor avea un mediu de stocare de 16 GB, iar cei 640x360 de pixeli sunt echivalentul unui ecran HD de 25 de inchi văzut de la o distanță de 2,5 metri. Încărcarea ochelarilor se va face printr-un cablu cu mufă microUSB, iar conectarea la internet este prin WiFi, fie prin Bluetooth și orice telefon compatibil. 2.000 de exemplare ale noului aparat au fost deja produse și au fost livrate către utilizatorii de test. În primă fază, Google a vândut Glass cu 1.500 de dolari, dar conform companiei prețul final va fi mai mic, aproximativ egal cu cel al unui smartphone de top.

Poate cea mai mediatizată aplicaţie a anului, Uber, lansată în 2009 în America, va fi funcţională şi la noi în ţară. Orice şofer va putea să devină taximetrist, să răspundă online comenzilor, iar preţul călătoriei va fi automat extras de pe cardul clientului. Aplicaţia a fost interzisă în unele ţări, dar nu şi în România. Ea este folosită de milioane de clienţi din peste 40 de ţări poate fi descărcată pe orice smarphone. Taximetriştii se tem că îşi vor pierde serviciul. La noi, legea nu interzice nici folosirea aplicaţiilor luate de pe internet, nici transportul persoanelor cu maşinile proprii.

Cea mai spectaculoasă realizare ştiinţifică a anului este finalul călătoriei de 10 ani a sondei spaţiale Rosetta. În august a ajuns, aşa cum era prevăzut, lângă cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, devenind astfel primul vehicul spaţial care a reuşit o astfel de „întâlnire spaţială". Această premieră ştiinţifică va permite oamenilor de ştiinţă să obţină o serie de informaţii inedite despre originea Sistemului Solar. Lansată în 2004, Rosetta a parcurs în total peste 6 miliarde de kilometri în spaţiu, efectuând patru rotaţii în jurul Soarelui, trecând de trei ori pe lângă Terra şi o dată pe lângă Marte, pentru a-şi accelera viteza de croazieră. Înzestrată cu 11 instrumente ştiinţifice, Rosetta va studia în detaliu nucleul cometei, dar şi gazele şi praful ejectate, care alcătuiesc coama acesteia, în momentul apropierii ei de Soare. În luna noiembrie, Rosetta a indeplinit cu succes cea mai grea misiune a sa şi pentru prima dată, o sondă orbitală a reuşit să plaseze un robot pe suprafaţa unei comete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri