Robot sau om? Cum să îți dai seama când citești ceva scris de inteligența artificială

Data publicării:
Ilustrație cu un bărbat care folosește programul ChatGPT pe laptop înconjurat de cărți
Un număr tot mai mare de instrumente digitale au fost lansate prin care oricine poate crea texte convingătoare generate de inteligența artificială. Foto: Profimedia Images

La un moment dat săptămâna aceasta, s-ar putea să fi citit o propoziție scrisă de inteligența artificială fără să îți dai seama. Programele de tipul ChatGPT au devenit foarte bune la scris și va fi din ce în ce mai greu să ne dăm seama când un text nu a fost redactat de un om, relatează CNN.

După succesul viral al ChatGPT de la finele anului trecut, un număr tot mai mare de instrumente digitale au fost lansate prin care oricine poate crea texte convingătoare generate de inteligența artificială în mod facil și ieftin - de la eseuri pentru școală și e-mailuri pentru locul de muncă la articole de știri și oferte de proprietăți imobiliare.

Explozia recentă a acestor programe creează o noouă provocare pentru utilizatorii de internet: cum să îți dai seama dacă ceva a fost scris de un om sau de un robot.

Este mai mult decât un exercițiu mental. Aceste instrumente AI de multe ori exprimă afirmații false sau informații înșelătoare. Să înveți cum să identifici un text scris de AI va deveni o abilitate tot mai importantă pentru oricine vrea să fie un consumator și coleg informat.

Vestea bună este că oamenii pot fi instruiți să recunoască texte generate de inteligența artificială, potrivit unui studiu publicat anul acesta de un grup de la Universitatea din Pennsylvania.

Cu toate că modelele AI se îmbunătățesc constant, „oamenii pot învăța să le identifice”, potrivit lui Chris Callison-Burch, profesor asociat de informatică. „Cred că este o problemă destul de importantă încât va trebui să îi învățăm pe toți cum să o facă.”

În multe cazuri, semnele care dădeau de gol inteligența artificială s-au schimbat între timp. Instrumentele AI făceau multe erori gramaticale, dar, acum, au devenit destul de performante în privința creării de texte care par a fi scrise de un om.

Zilele acestea, oamenii ar trebui să fie atenți la textele care par ciudat de generice sau repetitive, precum și la erori cu privire la acuratețea afirmațiilor făcute.

Texte repetitive, evenimente inventate și oameni care nu există

Grupul de cercetare a creat următoarele exemple de text cu ajutorul ChatGPT pentru a scoate în evidență cuvintele și frazele care dau de gol inteligența artificială.

Te rog să îmi generezi un articol de 3-4 paragrafe în stilul CNN cu următorul titlu 'Creșterea cererii pentru jucării provoacă efecte neașteptate pe piața imobiliară'.

În acest exemplu, cercetătorii i-au cerut programului ChatGPT să genereze un articol de știri din domeniul economic despre un eveniment inventat. Apoi, i-au indicat să scurteze răspunsul.

Programul a scris un articol care susține că familiile au început să apeleze la soluții de stocare de la marginea zonelor urbane pentru a-și depozita colecțiile tot mai mari de jucării – un scenariu puțin probabil.

Articolul este incredibil de repetitiv. Sintagmele „val” sau „creștere a cererii” apare de opt ori, iar „a condus la o creștere a” apare și ea în mod repetat. Această repetiție nenaturală este o problemă obișnuită a programelor care generează conținut.

În următorul exemplu, cercetătorii au comandat un articol bazat pe o știre reală de la CNN: „Marile bănci înregistrează o creștere a numărului de depozite după prăbușirea Silicon Valley Bank”.

Din moment ce ChatGPT nu știe despre colapsul acestei bănci, nu reușește să creeze o explicație prea bună a incidentului.

Articolul este atât de generic încât la un moment dat începe să pară fals, inclusiv atunci când spune că banca s-a prăbușit din cauza „unei serii de împrumuturi proaste”. În plus, articolul citează un anume „John Doe” care lucrează la firma fictivă „XYZ Consulting” și inventează un nume pentru directorul executiv al Bank of America.

Elon Musk, în viziunea inteligenței artificiale

Cercetătorii i-au cerut programului AI să genereze o serie de mesaje în genul celor postate de Elon Musk pe Twitter. Rezultatul pare foarte robotic, fiecare mesaj având trei hashtag-uri la final.

Cu toate că directorul executiv al Tesla postează deseori mesaje despre companiile lui, acesta este de obicei sec, sarcastic și, uneori, controversat. De asemenea, lui Musk nu îi prea plac hashtag-urile.

Un alt semn că tweet-urile nu sunt scrise de adevăratul Elon Musk este faptul că niciunul din ele nu conține afirmații controversate care ar putea stârnii reacții negative. ChatGPT tinde să se ferească să creeze astfel de mesaje.

Doar ce am vizitat complexul de lansare SpaceX – progrese entuziasmante la Starship! Suntem pe cale să facem călătoriile spațiale accesibile pentru toată lumea. #SpaceX #Starship #MarsBound

Rezervările pentru Cybertruck au explodat – vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul incredibil! Acest vehicul va fi revoluționar atât din punct de vedere practic, cât și estetic. #Cybertruck #ElectricTruck #FutureIsHere

Tocmai ce am avut o întâlnire grozavă cu dezvoltatorii Dogecoin. Ei aduc actualizări importante pentru a mări viteza tranzacțiilor și pentru a reduce taxele. Dogecoin are un potențial mare ca monedă globală pentru era internetului. #Dogecoin #Cryptocurrency #ToTheMoon

Cercetătorii i-au cerut apoi programului să genereze mesaje inspirate din cele postate de Elon Musk care să fie amuzante. Rezultatele la acest capitol sunt ceva mai interesante, dar din nou formatul lor pare puțin prea banal.

Tocmai ce-am realizat că „Elon Musk este o anagramă a „Nuke Slum”. Scuze, băieți, greșeala mea. #AnagramFun #Oops

Când eram copil, părinții mei spuneau mereu: „Elon, tu poți să fii orice vrei tu!” Așa că am devenit o șopârlă extraterestră conducătoare. #LifeGoals #JustKidding

Tommy John, un „cocktail clasic” inventat de ChatGPT

În fine, cercetătorii i-au cerut lui ChatGPT să inventeze un cocktail cu numele „Tommy John”. Cu toate că băutura nu există în realitate, programul a produs un răspuns care susține că Tommy John este un „cocktail clasic”.

ChatGPT a inventat ceva ce seamănă cu cocktailul „Bee's Knees” (60ml de gin, 20ml de suc de lămâie, 15ml de sirop de miere), dar cu grepfrut, lămâie verde și ingrediente amare.

Tommy John este un cocktail clasic care nu este foarte cunoscut, dar este ușor de făcut. Iată rețeta.

Ingrediente: 60ml de gin, 30ml de suc de grepfrut, 15ml de suc de lămâie verde, 15ml de sirop de miere (jumătate miere, jumătate apă), 2 picături de Angostura Bitter.

Instrucțiuni: Umple un shaker de cocktail cu gheață. Adaugă toate ingredientele în shaker. Amestecă bine timp de 10-15 secunde. Strecoară amestecul într-un pahar de cocktail rece. Ornați cu coajă de grepfrut sau o felie de lămâie verde. Savurați cocktailul vostru Tommy John!

Jurnaliștii CNN au încercat băutura născocită de inteligența artificială și nu li s-a părut deloc rea. Ar putea fi unul dintre acele cazuri când ChatGPT inventează ceva util...

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri