Sute de adrese IP s-au conectat la domenii asociate WannaCry

Data actualizării: Data publicării:
170514-wannacry-malware_70cfbc466cfa739a9f8dc84681844b5a.nbcnews-ux-2880-1000

Peste 300 de adrese IP publice din România au realizat conexiuni către un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry, arată datele CERT.ro în legătură cu uriaşul atac cibernetic care s-a produs vineri.

"Până în prezent deţinem date despre patru reţele sau sisteme gestionate de sectorul public. Din datele pe care le avem nu putem spune dacă este vorba de sisteme ale instituţiilor respective sau dacă sunt IP-uri ce au fost date spre folosinţă către terţi", spun reprezentanţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, potrivit Hotnews.ro.

Este foarte posibil ca numărul celor afectaţi să crească luni, când începe programul normal de muncă în companii şi instituţii. 

Reamintim că începând cu ziua de 12 mai 2017 numeroase organizaţii din întreaga lume au fost afectate de o nouă variantă de ransomware, care poartă denumirea de "WannaCry". Rapoartele preliminare atestă faptul că printre victime se află companii-gigant precum FedEx, operatorul de comunicaţii Telefonica din Spania, sau chiar sistemul de sănătate din Marea Britanie (Naţional Health Service). Şi uzină Dacia a fost afectată.

Spre deosebire de alte campanii ransomware din trecut, cea de faţă iese în evidenţă prin uriaşa rapiditate cu care se răspândeşte.

Potrivit lui Cătălin Pătrașcu, expert securitate informatică, este posibil ca numărul sistemelor afectate să fie mai mare. ”Având în vedere că printr-un IP public pot comunica mai multe sisteme informatice, este posibil ca numărul sistemelor afectate să fie mai mare. Cele mai multe adrese IP afectate sunt în Bucureşti”, spune el, citat de Hotnews.ro

Potrivit BBC News, sunt afectate doar calculatoarele care au instalat un sistem de operare Windows, iar calculatoarele personale  nu sunt supuse unui risc la fel de mare, hackerii  țintind mai degrabă rețelele de calculatoare din companii sau cele ale instituțiilor publice. 

Citiți și: Hartă în timp real pentru atacurile WannaCry. Cum funcționează virusul și care sunt recomandările Bitdefender

Atac cibernetic mondial. România, pe locul 9 în topul celor mai afectate țări

Atacul „WannaCry”. Sfaturile experților

Dacia-Mioveni, afectată de atacul informatic „WannaCry”. Ce spune ministrul comunicațiilor

Ce scria în e-mailul trimis de hackeri în aprilie către MAE român

România, afectată de atacul „WannaCry”. Reacția SRI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri