Un puşti de 13 ani a inventat o aplicaţie care oferă informaţii despre medici din Capitală

Data publicării:
it-ist de 13 ani

Are 13 ani  şi este inventatorul unei aplicaţii despre care au aflat aproape 30 de mii de persoane. "Bucharest Hospitals" oferă informaţii despre spitalele şi medicii din Capitală şi permite utilizatorilor să adauge propriile recenzii. Cea mai importantă funcție este butonul special de apelare a numărului de urgență 112. 

 

„Am deschis aplicaţia, am primit o listă cu spitale şi acces la Spitalul de Urgenţă Bucureşti. Aici primesc datele despre spital şi pot vedea recenzii şi am găsit direcţia spre acel spital”.

Lucian Gruia este unul dintre cei care au utilizat aplicaţia "Bucharest Hospitals". A fost surprins să afle că este invenţia unui puşti în vârstă de 13 ani!

Alexandru Tălnaci este pasionat de informatică. La 5 ani instala singur sistemul de operare Windows, iar acum uimeşte întreaga lume cu ideile sale.

„Căutăm cardiologie, aplicaţia ne va arăta toate spitalele care conţin secţia de cardiologie. Căutam Foișor, aplicația ne va afișa toate spitalele care au în numele lor Foisor”, explică Alexandru cum funcționează aplicația. „Iar dacă selectam un spital, aplicaţia îţi dă adresa şi, prin google maps poţi să te duci direct la ea sau ai număr de telefon şi poţi suna să vorbeşti cu cineva de acolo”, își continuă el demonstrația.

„Eu, la 13 ani, mă uitam la Telejurnal şi Mihaela, iar el face aplicaţii pentru telefoane mobile şi Android”, spune Viorel, tatăl lui Alexandru.

„Lucrez cu Adobe Premier si Sony Vegas”, menționează Alexandru.

„Nu înţeleg nimic din ce face el, vă spun sincer”, mărturisește tatăl.

„Nu mi-a fost foarte greu, deoarece am urmat tutoriale de pe youtube şi cărţi de specialitate. Atât. Singurele mele surse”, dezvăluie Alexandru.

Recent, Alexandru a participat la etapa mondială de informatică - InfoMatrix 2017 - cu softul de telefon "Bucharest Hospitals", unde a obţinut medalia de argint. A fost cel mai tânăr candidat şi singurul care s-a pregătit fără profesor.

Atunci când a inventat aplicaţia, nu s-a gândit că cineva îl va lua în serios. Primii care au făcut acest lucru au fost profesorii de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Băiatul a participat la o competiţie adresată studenţilor.

„Le-am prezentat aplicaţia, aşa, cu tot cu emoţii, i-am uimit şi am primit menţiune specială”, povestește Alexandru.

„Mi-am dat seama în primele 2 minute că vorbim aceeaşi limbă, deşi eu am terminat o facultate de profil şi el are 13 ani. Am fost surprins de abilităţile lui şi a susţinut o prezentare la nivelul unui elev de facultate. Foarte bună!”, spune Lucian, asistent la Politehnică, unul dintre organizatorii concursului. 

„Am mai inventat două aplicaţii în afară de aceasta. Prima se numeşte InfoOlteniţa şi vă ajută să găsiţi punctele de interes şi locaţia oraşului Oltenița şi a doua se numeşte TangDuinul”, spune Alexandru.

„În programare ai nevoie de vocaţie. (...) Iar Alex s-a născut cu asta. Un fenomen incredibil s-a produs şi reuşeşte să ajungă la nivelul studenților de facultăţi de profil destul de uşor, deşi e la vârstă fragedă, iar faptul că e autodidact arată că pentru asta e făcut”, este de părere Lucian.

Dacă la început Alexandru a fost interesat de invenţiile celorlalţi, în scurt timp a ajuns să aibă primul mare succes - aplicaţia pentru toţi pacienţii din România.

Lucian: „Mi se pare o aplicaţie foarte utilă pentru orice tip de utilizator. La un moment dat toată lumea va avea nevoie de a căuta informații despre spital. Ar fi trebuit să vină de la autorităţi, dar iniţiativa a venit de la un dezvoltator din generaţie foarte nouă”.

Aplicaţia poate fi extinsă la nivel naţional, pentru orice instituţie din România.

Alexandru este fascinat de lucrurile pe care le poţi crea cu un simplu cod şi cum, datorită lui, poţi da viaţă unui program. În viitor, nu se vede făcând altceva în afară de programare.

Lucian: „Îl văd în linia întâi, în rândul reprezentanţilor României în acest domeniu tehnic. Peste câţiva ani va ieși în străinătate cu aplicațiile pe care le face și cu siguranță cineva, fie din țară, fie din străinătate îl va remarca și va investi în capacitatea lui de dezvoltare pe viitor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri