A fost descoperit cel mai mare număr prim

Data publicării:
21022013 20numar 20prim-50696

Calculatorul doctorului Curtis Cooper delaUniversitateaamericanăCentral Missouri a făcut o descoperirematematicarară: celmaimarenumăr prim. Numărul arepeste17 milioane de cifre aşacăpentru „cercetătorii” amatori, imprimarea acestuia într-un „tablou” inedit arocupapeste13.000 de pagini A4.

Mărimea descoperirii detronează ultimul gigantalşirului de numere prime din 2009 care aveanumai 13 milioane de cifre.

Concluziile lui Coopersuntpartea unui proiect internaţional de amploare, Great Internet Marsene Prime SearchsauGIMPS care seocupăcu găsirea celormaimarinumere prime imaginabile. Numerelesuntdeforma2laputerea p -1 undeşip este tot un număr prim.Problemade calcul intervine deoarece nu toate numerele deaceastăformă suntprime. De aici pornescşianiiînşirîncare zeci de calculatoare merg non-stop pentru acalcularezultatele astronomice ale acestei ecuaţii.

Pânăacum, sistemul GIMPS a descoperit numai 48 de numere prime prinaceastămetodăde calculînsăarputealafel de binesăexiste o infinitate de astfel de obiecte.Şi,cucâtoamenii deştiinţăajunglanumere primeşimaimari,cuatâtverificarea lor dureazămaimult. Spre exemplu, pentru ademonstracănumărul descoperit de Cooper nu este divizibil cu niciun alt numărînafară de 1şiel însuşi, un calculator din campus a trebuitsălucreze 39 de zileîncontinuu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri