Avertisment. Încălzirea globală va provoca si mai multă sărăcie

Data actualizării: Data publicării:
oameni saraci pe strada in venezuela
Oameni pe strada, in saracie extrema. Foto: Guliver/GettyImages

Schimbările climatice amenință să genereze 100 de milioane de săraci în plus, la orizontul anului 2030, dacă nu se modifică tendințele actuale, situație care "va genera mișcări considerabile de populație", avertizează Banca Mondială, citată de EFE și preluată de Agerpres.

Peste un miliard de persoane ar putea ajunge în sărăcie extremă în următorii 10 ani
Foto: Guliver/GettyImages

Într-un interviu publicat miercuri de cotidianul francez "Le Figaro", directorul general al BM, Kristalina Georgieva, subliniază că, deși încălzirea climatică afectează toată lumea, riscul este în mod particular important pentru țările sărace, de aceea trebuie ajutate puternic și imediat pentru a-și adapta infrastructura și a-și dezvolta agricultura.

Georgieva explică faptul că există 500 milioane de persoane în situație "fragilă" (în special în Africa, dar și în țări precum Haiti, Irak, Siria sau Libia), atât din cauza vremii, cât și a conflictelor armate, iar "aceste două fenomene sunt strâns relaționate".

Ca exemplu, ea a subliniat că în Siria "generalizarea conflictului a coincis cu o secetă care a impulsionat plecarea populației rurale la orașe", iar în nordul Mali productivitatea redusă a solului, cu impactul negativ corespunzător, a favorizat instabilitatea politică.

În fața acestor realități, consideră "foarte posibil" să crească numărul persoanelor delocalizate împotriva voinței lor, care, conform ONU, este acum de 65 milioane, din care 21 milioane refugiați politic, ceea ce reprezintă un record istoric.

Banca Mondială, potrivit Kristalinei Georgieva, fost comisar european pentru ajutor umanitar și buget, a alocat în ultimii ani 10 miliarde de dolari anual, în medie, luptei împotriva schimbărilor climatice. Începând din 2020, planurile sunt să aloce în jur de 28% din resursele sale financiare.

BM va organiza, împreună cu Franța, în decembrie, o conferință privind schimbările climatice, cu mesajul că "trebuie convinse statele că este posibil să-și transforme economiile în beneficiul energiilor" și că trebuie implicat sectorul privat pentru "a contribui la finanțarea nevoilor considerabile, în special în țările mai puțin dezvoltate".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri