Ce spune ministrul Mediului despre defrișările din pădurea Băneasa

Data publicării:
copaci-taiati-padurea-baneasa
Foto: Facebook/Fundația Eco-Civica

Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat că nu crede că pădurile din jurul orașelor dispar peste noapte, vorbind în acest caz despre tăieri din pădurea Băneasa. El a anunțat că va merge la fața locului, iar Corpul de control din subordinea sa va va verifica marți legalitatea defrișărilor semnalate în ultima perioadă.

„Nu cred că din păcate în România pădurile fie din jurul oraşelor, fie din ţară, dispar peste noapte. În cazul pădurii Băneasa cred că exploatarea e începută mai demult, pentru că am primit şi eu ca şi dvs. foarte multe sesizări. Aceasta este harta pădurii. Din 1.343 de hectare cât are astăzi pădurea Băneasa, 63% din suprafaţa ei este proprietate privată, doar 37% este proprietate publică a statului administrată de Romsilva. (...) Astăzi, chiar dacă proprietarii privaţi au obligaţii legale de exploatare conform amenajamentelor, eu personal, ca ministru, sunt direct preocupat ca pentru marile oraşe, cum este şi Bucureştiul, aceste păduri să aibă rol de protecţie. Şi o să vedeţi că în perioada următoare şi pe dvs. şi pe bucureşteni o să-i surprindem plăcut numai cu veşti bune”, a spus Costel Alexe, luni seară, la Digi24.

„Miercuri dimineaţă merg personal în pădurea de la Băneasa, pentru că vreau să văd încă o dată ce au constatat colegii mei din Garda Forestieră Bucureşti. Mâine merge pe teren o echipă a Corpului de control al ministrului, să ne asigurăm că nu a fost tăiat niciun copac ilegal şi, evident, măsurile care vor fi luate cu aceste păduri vă vi le voi comunica miercuri”, a completat ministrul Mediului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Fundația Eco-Civica a anunțat luni că ce a constatat în pădurea Băneasa este „foarte îngrijorător”.

„Este emisă Autorizație de exploatare pe 24 ha din pădure, rărituri, urmate, normal, de igienă etc. Sunt marcați, spre tăiere, 1649 arbori și un volum de 576 metri cubi. Ce se-ntâmplă in pădure nu prea e legal. Din sute de arbori tăiați, nu am depistat decât doi arbori uscați, în rest toți erau sănătoși tun. Răriturile și celelalte lucrări de igienă s-au făcut numai pe arbori sănătoși. Culmea e că arborii vechi, căzuți la pâmânt, deja putreziți de când au căzut, nu au fost extrași din pădure, crăcile căzute în mod natural erau tot în pădure”, se arată într-un mesaj care înspțește mai multe fotografii cu copaci defrișați.

„Am întâlnit și marcaj pe cioată al cărei arbore se prăbușise natural, de ceva timp. De ce era marcată? Pentru că în locul acelui arbore putrezit s-a extras unul sănătos. (...) Zic că întrețin dar marchează numai lemn sănătos. 1600 de arbori tăiați, cam cât pentru un parc de 25 ha, asta sună a crimă de mediu pentru un oraș poluat ca Bucureștiul”, precizează asociația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...