„Din|interior”. Porturile mici de la Dunăre - un potențial imens, nefolosit de autorități

Data publicării:
PORT OLTENITA dunare

 

Dintre cele aproape 80 de porturi care sunt pe tot parcursul internaţional al Dunării, 30 sunt pe teritoriul României. Dar ele se numesc porturi mai mult la nivel declarativ, cele mai multe dintre ele sunt parţial dezafectate. Recent guvernanţii par că au realizat cât de importante sunt aceste locaţii pentru economia naţională, dar mai ales pentru autorităţile locale. Aşa că se discută despre o schimbare a administraţiei, dinspre Ministerul Transporturilor spre autorităţile judeţene. Totul este inclus în contextul regionalizării României.

Reporterii „Din|interior” vă arată care este situaţia actuală a porturilor mici de pe Dunăre. Paragina este instalată peste tot, indiferent dacă filmarile echipei „Din|interior” s-au făcut la Moldova Veche sau la Sulina. Mai mult decât atât, acolo unde nu s-a instalat dezastrul, au fost făcute investiţii de milioane de euro în gări fluviale care au doar păianjenii pe post de pasageri.

Locurile în care pe vremuri erau descărcate milioane de tone de mărfuri par astăzi părăsite. Şi asta pentru că politicienii, indiferent de culoarea de partid, au considerat că aceste porturi nu merită prea multă atenţie. Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, recunoaşte deschis că a fost o greşeală să nu se menţină funcţionalitatea acestor porturi. „Cum eu n-am avut un interes mare acolo - că nu au un interes de ăsta zăpăcitor, ca să zic aşa -, nici cei care au venit după mine nu l-au privit cu foarte mare atenţie. Şi au rămas aşa. Din păcate!”.

Nici potenţialul turistic al acestor mici porturi nu este exploatat. Navele de croazieră care traversează Dunărea au prea puţine locuri în care pot acosta pe teritoriul românesc. Dintre cei aproape 100.000 de turiști străini care pornesc în croaziere pe Dunăre în fiecare an, doar câteva sute se opresc să viziteze România. De cele mai multe ori, ajung direct în Delta Dunării, la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Restul Dunării noastre, aproape 1000 de kilometri lungime, rămâne un spaţiu izolat. Un fluviu acoperit de nepasare, cu porturi ruginite, în care din ce în ce mai puţini turisti au motive să oprească.

Realizatorii demersului jurnalistic difuzat de Digi24 sunt reporterii Cătălin Deacu, Andrei Udişteanu, Alina Bădălan şi producătorul Cristina Cileacu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri