Fauna României s-a îmbogățit: o nouă specie de pasăre a fost identificată la Agigea, într-o arie naturală protejată

Data actualizării: Data publicării:
o pasăre tinuta in palma
Publicul poate vizita zilnic rezervația „Dunele Marine de la Agigea” între orele 08.00 – 18.00. Sursa foto: Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Specialiștii din cadrul Rezervației „Dunele Marine de la Agigea” și Agigea Bird Observatory au identificat o nouă specie de pasăre în România, anunță Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Această nouă specie observată se numește Frunzărița balcanică (Hippolais olivetorum) și cuibărește în Peninsula Balcanică și Turcia, iar toamna migrează spre Africa sub-Sahariană pentru a-și petrece iarna.

Frunzărița balcanică este o pasăre de talie mică, are în jur de 16 – 18 cm, dar în grupa frunzărițelor este cea mai mare din Europa.

frunzarița balcanică
Frunzărița balcanică este o pasăre de talie mică, are în jur de 16 – 18 cm. Sursa foto: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Este o specie dinamică, de culoare gri, cu partea ventrală de culoare alb, alb-murdar și se hrănește cu insecte pe care le prinde în coronamentul arborilor și al tufișurilor, precizează sursele citate.

Prezența acestei specii pe teritoriul României nu a mai fost observată până acum.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Aici, începând cu luna aprilie 2022, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu UAIC desfășoară un proiect de conservare. De asemenea, în cadrul acestui proiect, cele două entități menționate și-au propus să elaboreze o strategie de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.
Publicul poate vizita zilnic rezervația „Dunele Marine de la Agigea” între orele 08.00 – 18.00, se mai arată în comunicatul de presă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri