Gabriel Păun (Agent Green): Recensământul urșilor este făcut de vânători. Caietele de sarcini se fac cu dedicație

Data publicării:
O ursoaică cu puiul din tusnad
Ultimul recensământ al urșilor din România a fost făcut în 2015. Foto: Profimedia Images

Gabriel Păun, președintele Agent Green și consilier onorific al premierului, a vorbit, în direct la Interviurile Digi24.ro, despre cum se face recensământul urșilor din România. Activistul de mediu susține că statul încredințează recensământul celor care se ocupă de administrarea fondurilor cinegetice, care sunt vânători. Acesta spune că în România nu este nevoie de vânătoare, măsurile letale fiind excepția și nu regula.

„Important este să dispară împușcarea. Dacă măsura letală este singura soluție rămasă, dovedit, atunci uciderea trebuie făcută de către un medic veterinar prin tranchilizare, urmată de eutanasiere. Nu este nevoie de vânători”, spune Gabriel Păun.

România are o populație de urs estimată la aproximativ 6.000 de exemplare, în baza unui recensământ făcut în 2015. Acum, ministerul Mediului intenționează să realizeze un nou recensământ pentru a avea o estimare mai bună a numărului de urși. Activiștii de mediu atrag, însă, atenția că recensământul este făcut de vânători care au interesul să raporteze un număr mai mare de animale.

„În România nu s-a făcut un recensământ serios la populația de urs. Toate măsurătorile se bazează pe observațiile directe ale vânătorilor. Statul nu și-a asumat adminstrarea fondurilor cinegetice. Aceste fonduri, fiind formate eminamente din vânători, s-au gândit că tipul de management este împușcarea. (...) Recensământul trebuie făcut de oameni de știință nu de vânători, pentru ca rezultatul să fie obiectiv. Aș fi avut mare încredere dacă recensământul acesta s-ar fi dat unei universități, de exemplu”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green, la Interviurile Digi24.ro.

Acesta susține că, în cazul recensămintelor, caietele de saricini se fac cu dedicație.

„Caietele de sarcini se fac cu dedicație, doar pentru cei care au experiență îndelungată. Așa s-a făcut din nou din păcate și pentru pisica sălbatică și pentru râși. Nu este în regulă. Nu trebuie să includă doar observațiile de la fondurile cinegetice. Trebuie capcane de ADN în care se prinde părul animalului pentru a face un studiu foarte bun. Este foare important să știm și structura pe sexe”, spune activistul de mediu.

Gabriel Păun consideră că România nu este o țară care are nevoie de vânătoare și că sunt state care fac bani din fotografierea urșilor.

„În alte țări se practică fotografierea. Nu suntem o țară în care avem nevoie de vânătoare. Măsurile letale trebuie să fie excepția și nu regula. Sunt țări care fac bani. În loc să împuște un urs o dată, îl fotografiază de o mie de ori sau de zece mii de ori și se fac mai mulți bani din asta. Ecoturismul este soluția pentru a adminstra corect fondurile cinegetice. Suntem departe de a avea ecosisteme în aromonie și problema trebuie abordată de la cauză nu de la efecte”, spune Păun.

În același timp, trebuie ajutate comunitățile locale din zonele în care urșii provoacă pagube. Activiștii de mediu susțin, însă, că nu sunt implementate soluții tocmai pentru a întreține o „isterie”. 

„Văd foarte multă isterie, foarte mulți instigatori care au legătură cu industria vânătorii de trofee, văd oameni speriați, pe bună dreptate, pentru că se creează isterie, dar nu se găsesc soluții. Și mai văd că nimeni nu îi ajută. Văd foarte clar aceste probleme și soluțiile nu se aplică. (...) Dacă stăm să ne uităm la derogările date până acum s-au vânat eminamente masculi mari de trofeu și nu urșii problemă”,a mai declarat Gabriel Păun.

Acesta a vorbit, la Interviurile Digi24.ro, și despre soluțiile pe care ar trebui să le ia autoritățile.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...