Greta Thunberg este judecată la Londra. Ce acuzații i se aduc activistei de mediu

Data publicării:
Greta Thunberg este judecată la Londra
Greta Thunberg este judecată împreună cu alți patru activiști, la Curtea de Magistrați din Westminster, Londra. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Greta Thunberg a fost luată cu duba de poliția londoneză, de la un protest împotriva companiilor petroliere în luna octombrie a anului trecut. Activista de mediu și alți protestatari sunt judecați acum la Londra, într-un proces condus de un judecător, fără juriu, care a început joi, transmite Reuters.

Reținerea Gretei Thunberg de către poliție în fața hotelului InterContinental Park Lane unde avea loc o conferința Energy Intelligence Forum, a unor companii de petrol și gaze, anul trecut, a urmat refuzului ei de a pleca, după ce poliția i-a dat activistei suedeze pentru climă un „ultim avertisment”, au declarat procurorii joi, în procesul care a început la Londra.

Thunberg, care a devenit un simbol pentru activismul de mediu la nivel mondial, este judecată împreună cu alți patru activiști care protestau anul trecut, la Curtea de Magistrați din Westminster, Londra, pentru o infracțiune în temeiul Legii ordinii publice.

Toți cinci, care au vârste cuprinse între 19 și 59 de ani și au pledat nevinovați, sunt acuzați că nu au respectat un ordin al ofițerilor superiori de poliție de a-și muta protestul într-o zonă desemnată din apropierea conferinței.

Thunberg, în vârstă de 21 de ani, a fost arestată pe 17 octombrie în timp ce protesta în fața hotelului InterContinental Park Lane unde conferința Energy Intelligence Forum găzduia lideri din industria petrolului și gazelor.

Procurorul Luke Staton a spus că, după ce protestatarii au blocat intrările în hotel, ofițerii le-au cerut să se mute, deoarece au crezut în mod rezonabil că protestul „ar putea duce la perturbări grave ale vieții comunității”.

Lui Thunberg i s-a spus că trebuie să plece sau că va fi arestată și a primit un „avertisment final”, a spus Staton.

„A spus că rămâne acolo unde era și a fost reținută de polițiști”, a adăugat procurorul.

Thunberg, care se afla în instanță, scria într-un caiet în timp ce inspectorul poliției metropolitane Matthew Cox, cel mai înalt ofițer de la fața locului din timpul protestului, a dat mărturie despre măsura luată de polițiști.

„Nu am luat decizia cu ușurință”, a spus el.

Greta Thunberg și-a făcut mai devreme drum printre numeroșii fotografi și ofițeri de poliție strânși în fața tribunalului, în scandările activiștilor de mediu care o susțineau strigând „protestul împotriva schimbărilor climatice nu este o crimă”.

Greta Thunberg arrives at Westminster Magistrates Court in London, UK - 1 Feb 2024
Activiștii țin pancarte și un banner pe care scrie „Londra fără fosili” în sprijinul Gretei Thunberg în faa tribunalul din Westminster. Sursa foto: Profimedia Images

Procesul este condus de un judecător, fără juriu, și este de așteptat să dureze două zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații s-ar putea alege cu o amendă maximă de 2.500 de lire sterline (14.547,09 RON) fiecare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri