În această noapte va fi eclipsă parțială de Lună, vizibilă și din România. La ce oră să vă uitați pe cer

Data actualizării: Data publicării:
eclipsa partiala de luna
O eclipsă parțială de Lună se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică. Foto: Shutterstock

O eclipsă parțială de Lună se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, fenomen care va fi vizibil și din România. Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, iar faza maximă va ține o oră și 19 minute.

Eclipsa se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, când Luna se va afla în Constelația Aries, potrivit Observatorului Astrnomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fazele eclipsei parțiale de Lună

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră la ora 21.02, la două ore după răsăritul satelitului natural al Pământului. Culoarea Lunii nu se va schimba mult la începutul fenomenului, doarece penumbra Pământului nu este foarte opacă, spun specialiştii.

Începând cu ora 22.00, în apropierea maximului eclipsei, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de cea de sus.

Citiți și:
GALERIE FOTO. Cum s-a văzut eclipsa parțială de Lună

Maximul eclipsei se va produce la ora 23.14, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 7% în umbra Pământului. 

După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la 23.53 și complet din penumbră la 01.27

Pe glob, în medie, se produce o eclipsă de Lună pe an şi una de Soare (parţială) la 3-5 ani. Eclipsele de lună durează în medie 4-5 ore.

eclipsa
Fazele eclipsei parțiale de Lună. Foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri