John Podesta preia locul lui John Kerry, ca emisar internațional al lui Biden în domeniul schimbărilor climatice

Data actualizării: Data publicării:
White House Daily Press Briefing
John Podesta (foto) a fost implicat și în acțiunile executive ale administrației Obama privind clima și în negocierile internaționale care au dus la Acordul de la Paris. Sursa foto: Profimedia Images

John Podesta, consilierul lui Joe Biden în probleme de mediu, însărcinat cu implementarea programului de investiţii în tranziţia energetică, urmează să preia funcţia-cheie de emisar internaţional al preşedintelui american pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, a anunţat Casa Albă, relatează AFP, preluată de News.ro.

Podesta îl înlocuieşte pe John Kerry, care părăsește postul de negociator-şef în probleme din mediu pentru a contribui la campania în vederea realegerii preşedintelui democrat.

Misiunea lui Podesta

Directoul de cabinet al lui Joe Biden, Jeff Zients, l-a prezentat miercuri pe noul emisar drept ”un susţinător convins al unor politici îndrăzneţe împotriva modificărilor climatice, despre care lumea va afla că are încrederea preşedintelui Statelor Unite”.

John Podesta, în vârstă de 75 de ani, era însărcinat până acum să vegheze la implementarea unui uriaş program de investiţii în tranziţia ecologică al lui Joe Biden - Inflation Reduction Act.

Într-un interviu acordat pentru New Yorker în vară, el declara că ”trebuie să transformăm economia mondială în proporţii nemaivăzute vreodată. Şi trebuie s-o facem în 30 de ani”

John Podesta ”urmează să preia ştafeta de la (John) Kerry şi să aducă Statele Unite într-un spirit care să pună capăt dezvoltării gazelor naturale şi petrolului”, spune Center for Biological Diversity, o asociaţie de apărarea mediului.

Cine este John Podesta

Noul emisar în lupta împotriva încălzirii globale este un veteran al politicii americane, puţin cunoscut marelui public, dar care a fost însărcinat cu cele mai delicate misiuni politice.

El a fost unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Bill Clinton la momentul scandalului Monica Lewinsky.

Podesta este un strateg democrat cu ștate vechi, manager de campanie pentru candidatura lui Hillary Clinton la președinția din 2016 și actualul consilier principal al Casei Albe pentru energia curată și implementarea Legii de reducere a inflației. El plănuiește să rămână la Casa Albă în noul său rol de diplomat șef climatic, mai degrabă decât să se mute la Departamentul de Stat, și își va păstra portofoliul actual de consilier principal al președintelui privind schimbările climatice și se va implica în diplomația internațională în domeniul climei în numele administrației Biden, potrivit CNN.

Podesta a fost, de asemenea, anterior, consilier climatic de top al fostului președinte Barack Obama, unde a fost implicat atât în politica națională, cât și internațională în domeniul climei. Podesta a fost implicat integral în acțiunile executive ale administrației Obama privind clima și în negocierile internaționale care au dus la Acordul de la Paris.

John Kerry l-a lăudat într-o declarație pe Podesta ca fiind un „aliat de lungă durată în domeniul climei” care „știe problema”.

„El va aduce o expertiză importantă lucrărilor care urmează, în special în ceea ce privește provocările concrete ale implementării COP28”, a spus Kerry. „Am făcut progrese istorice în ultimii trei ani și știu că în noul său rol de consilier principal al președintelui Biden pentru politica internațională privind clima, John va continua să crească impulsul de la Glasgow, Sharm el-Sheikh și Dubai.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri