Omenirea mai are la dispoziție doar 3 ani pentru a conserva climatul actual

Data publicării:
shutterstock_418045051
Foto: Shutterstock

Omenirea trebuie neapărat să acționeze în următorii trei ani pentru a demara o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, altfel riscă să nu poată să mențină încălzirea Terrei sub limita de 2°C fixată prin Acordul privind clima de la Paris, au avertizat joi mai mulți experți în climatologie și cercetători, citați de AFP.

shutterstock_418045051
Foto: Shutterstock

După ce au crescut timp de mai multe decenii, emisiile la nivel global de CO2, asociate în principal cu arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbune), s-au stabilizat în ultimii doi ani la aproximativ 41 de miliarde de tone pe an.

Însă, chiar și în acest ritm, omenirea își va consuma în 20 de ani (sau chiar mai puțin) tot bugetul de carbon - cantitatea de CO2 pe care poate să o emită înainte de a atinge limita de 2°C.

„Mai avem multe de făcut înainte de a reuși să decarbonificăm economia mondială”, a subliniat în revista Nature un grup de șase experți. „Or, în ceea ce privește clima, totul este o chestiune care ține de timp”.

În articolul lor din revista Nature, trei climatologi, doi experți în dezvoltare durabilă și Christiana Figueres - fost secretar pentru climă în cadrul ONU - i-au îndemnat pe liderii țărilor din G20 să insiste asupra termenului limită reprezentat de anul 2020, în cadrul summitului lor ce va avea loc la Hamburg în luna iulie.

După părerea acestor experți, anumite etape vor trebui să fie parcurse până în 2020.

Energiile regenerabile vor trebui să asigure cel puțin 30% din electricitatea mondială. Nicio termocentrală pe cărbune nu va trebui să fie aprobată începând din 2020.

În ceea ce privește transporturile, vehiculele electrice vor trebui să reprezinte 15% din parcul auto (în prezent 1% din vânzările de vehicule noi).

Guvernele vor trebui, de asemenea, să impună camioanelor un consum de carburant redus cu 20%, iar avioanelor o reducere cu 20% a CO2-ului consumat la fiecare kilometru (emisii aflate în prezent în plin avânt).

Gazele cu efect de seră generate de despăduriri și de agricultură (care reprezintă la ora actuală 12% din total) vor trebui să ajungă la 0% în următorul deceniu, au adăugat experții, care solicită și o reducere a emisiilor provenind din industria grea, construcții și infrastructuri.

Totodată, băncile și guvernele vor trebui să crească volumul de obligațiuni verzi (71 miliarde de euro în prezent) pentru a finanța măsurile ce vizează reducerea gazelor cu efect de seră.

Comunitatea internațională a adoptat la sfârșitul anului 2015, la Paris, un acord prin care s-a angajat să limiteze încălzirea climei de pe Terra la cel mult 2°C în raport cu temperaturile înregistrate înainte de Revoluția industrială. Dacă acest obiectiv nu va fi respectat, oamenii de știință anunță o serie de fenomene tot mai violente pe planeta noastră - valuri de caniculă, creșterea nivelului mărilor și furtuni puternice.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri