Peșteri transformate în gropi de gunoi

Data publicării:
pesteri

Peşteri transformate în gropi de gunoi în Bihor, judeţul cu cele mai multe astfel de formaţiuni geologice din ţară. Sunt localnici care aruncă deşeurile în ariile protejate.

Regiunea Valea Cuţii din masivul Piatra Craiului este împânzită de peşteri spectaculoase. Frumuseţea locului este însă ştirbită de obiceiul prost al unor localnici care îngroapă sau arunca aici deşeurile.

Vasile Coancă, ghid turistic: „Chiar la intrare în peştera spartă unde după se observă sunt o grămadă de gunoaie menajere aruncate... situaţia este tot aşa înăuntru în peşteră.”

La câteva sute de metri, aceeaşi situaţie.

Vasile Coancă, ghid turistic: „Deşeuri menajere preponderent care după ce s-a făcut sesizarea în loc să fie scoase au fost îngropate. Peştera este activă. Deci apa care circulă în galeria activă care se vede în spatele meu atinge pânzele freatice care fac legătura cu diferitele fântâni ale localnicilor, deci poate polua.”

Turist: “Nu mi se pare normal pentru că e zonă foarte frumoasă aici. Autorităţile probabil nu pot controla această situaţie pentru că probabil se aruncă mizeriile noaptea.”

Comisarii gărzii de mediu precizează că responsabilitatea pentru astfel de situaţii aparţine autorităţilor locale.

Florentin Muscă, comisar şef al Gărzii de mediu Bihor: „În cazul în care garda de mediu depistează zone care sunt abandonate deşeuri, vor trasa măsuri unităţilor administrativ teritoariale pe raza cărora aceste zone se află.”

Primăria va împărţi pliante localnicilor pentru a-i indemna să arunce gunoiul doar în pubele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri