România vrea să facă export de urşi

Data publicării:
ursi - captura

România are prea mulţi urşi, iar asta e devenit o problemă care își poate găsi rezolvare peste graniţele ţării. Concret, ambasadorii români au fost rugaţi să se intereseze dacă ţările în care îşi desfăşoară activitatea au rezervaţii care pot primi urşi din România.

„Am avut o discuţie chiar la 1 septembrie, când a  fost ziua diplomației, unde au fost prezenţi marea majoritate a ambasadorilor noștri în străinătate, i-am rugat mai ales acolo în țările în care au rezervaţii, în care şi ursul ar putea să trăiască, am rugat ca să ne ajute, în sensul că noi împreună cu dumnealor  să facem hârtii către către ministerele de resort din statele  respective, astfel încât o parte din urşii pe care îi avem - și bineînțeles că o să fie vorba de urșii care au vârstă fragedă - să îi putem trimite în aceste rezervaţii”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Ministerul Mediului vrea să inventarieze și să cipeze, cu bani europeni, tot efectivul de urși de pe teritoriul țării, întrucât se pare că sunt mult mai mulți decât se știa, a mai declarat, marți, Grațiela Gavrilescu, ministrul de resort, în Comisia pentru mediu din Senat, potrivit Agerpres.ro.

„În UE se spune că sunt în total vreo 900 de urși, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu știm exact, și dorim ca acești urși, protejând specia, să fie luați de anumite rezervații, acolo unde există posibilitatea”, a mai spus ministrul.

În iulie, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că va emite un ordin de ministru prin care să fie autorizată împușcarea a 145 de urși. Declarația a venit după ce, terorizaţi de urşi, edilii din Braşov, Covasna şi Harghita s-au urcat în tren şi au venit la Bucureşti pentru a cere liber la vânat. Localnicii din aceste regiuni spun că animalele sălbatice se plimbă nestingherite pe străzi şi atacă oameni.

Intenția ministrului mediului de a autoriza împușcarea unor „carnivore mari” a dat naștere și la proteste din partea activiștilor de mediu. Cu toate acestea, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, în august, că nu va renunța la semnarea ordinului de ministru privind cota de intervenție pentru carnivorele mari „indiferent de câte mitiguri or să mai fie”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri