Video Spectacol în culorile curcubeului pe cerul Finlandei. O fotografă a surprins un fenomen atmosferic extrem de rar

Data actualizării: Data publicării:
norii de sidef au apărut pe cerul Finlandei
norii stratosferici polari sunt un fenomen atmosferic care se formează la temperaturi extrem de joase în stratosferă. Colaj foto: Instagram / rebecca.paviola

Un fenomen atmosferic extrem de rar a fost surprins în Finlanda de creatoarea de conținut și fotografa italiană Rebecca Paviola, relatează Newsweek.

„Eram în apropiere de Lacul Inari și doar ce mă trezisem”, a povestit Paviola. „Am deschis ușa de la cameră și am zărit acest spectacol pe cer. Arăta ca un tablou!”

Cunoscuți și sub numele de nori de sidef datorită strălucirii lor iridescente de curcubeu, norii stratosferici polari sunt un fenomen atmosferic care se formează la temperaturi extrem de joase – la sub -77 de grade Celsius – în stratosferă, între 15.000 și 25.000 de metri altitudine.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Foarte puțini nori se formează la această altitudine pentru că este foarte puțină umiditate în aer, ceea face ca acest fenomen să fie unul foarte neobișnuit. „Nu am văzut niciodată un spectacol asemănător”, a spus Paviola.

În timpul unei ierni arctice normale, norii stratosferici polari nu apar decât de vreo două sau trei ori. Fenomenul are loc atunci când puțina apă din stratosferă se amestecă și formează cristale de gheață minuscule care plutesc înspre norii subțiri și șerpuitori.

Efectul de difracție și interferența acestor cristale cu lumina este ceea ce produce luciul diafan și iridescent.

nor de sidef
Nor-curcubeu în Aberdeen, Scoția. Foto: Profimedia Images

Culorile sunt vizibile în special la răsărit și apus, atunci când norii de dedesubt sunt gri. Paviola a spus că spectacolul de lumini a fost vizibil pentru doar două ore la răsărit.

În ciuda frumuseții fenomenului, norii pot contribui la descompunerea stratului de ozon al Pământului care ne protejează de radiația periculoasă a Soarelui.

Stratul de ozon a început să se refacă după adoptarea protocolului de la Montreal din 1987 pentru eliminarea clorofluorocarburilor care reacționează similar cu stratul de ozon, Forumul Economic Mondial estimând că acesta s-ar putea reface complet până în 2050.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri