Galerie Foto Tărâmul pierdut: O rețea de lagune din Argentina ascunde „fosile vii” asemănătoare cu primele forme de viață apărute pe Pământ

Data publicării:
Peisaj în deșertul Atacama
Structurile sunt considerate a fi cele mai vechi ecosisteme de pe Pământ. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință au descoperit un nou ecosistem de lagune pe întinderile vaste de sare din Puna de Atacama, un platou arid din Argentina. Sub apele lagunelor se ascund stromatoliți uriași care ar putea oferi o imagine nouă despre cele mai vechi forme de viață de pe Pământ și, poate, chiar și de pe Marte, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Stromatoliții sunt roci stratificate create de cianobacterii – algele albastre-verzi – prin fotosinteză. Structurile sunt considerate a fi cele mai vechi ecosisteme de pe Pământ, potrivit NASA, și ne arată cum s-ar putea ca viața să se fi dezvoltat pe planeta noastră acum 3,5 miliarde de ani.

Stromatoliții uriași antici erau cândva peste tot pe Pământ în era Precambriană, ce a început acum 4,6 miliarde de ani și s-a încheiat cum 541 de milioane de ani, dar acum nu mai sunt atât de răspândiți.

Peisajul din aceste lagune ne arată cum s-ar putea ca viața să se fi dezvoltat pe planeta noastră acum 3,5 miliarde de ani. Captură foto: Twitter
Peisajul din aceste lagune ne arată cum s-ar putea ca viața să se fi dezvoltat pe planeta noastră acum 3,5 miliarde de ani. Captură foto: Twitter

Cele mai bine dezvoltate zone de stromatoliți se află în Bahamas și regiunea Shark Bay din Australia de Vest.

Stromatoliții moderni sunt ceva mai mici față de cei antici, care se ridicau până la 6 metri înălțime și 5-7 metri lățime.

Spre deosebire de stromatoliții moderni, cei antici creșteau într-o perioadă în care atmosfera era lipsită de oxigen. În aceste condiții, microbii stromatoliților foloseau fotosinteza anoxigenă, care nu necesită oxigen, pentru a converti energia luminoasă în compuși ce susțineau celulele vii.

Lagunele au fost descoperite cu ajutorul imaginilor prin satelit în aprilie 2022.

stromatoliți-argentina-5
Peisajul din aceste lagune ne arată cum s-ar putea ca viața să se fi dezvoltat pe planeta noastră acum 3,5 miliarde de ani. Captură foto: Twitter

Cu toate că stromatoliții moderni se află într-un mediu în care există oxigen, straturile inferioare ale rocilor au acces foarte limitat la oxigen sau chiar deloc și se formează prin procesul folosit de microbi acum miliarde de ani, ceea ce înseamnă că structurile sunt asemănătoare cu cele de la începuturile vieții pe Pământ.

Dacă această teorie se confirmă, descoperirea ne-ar putea oferi mai multe informații despre cum s-ar putea ca viața pe Marte să fi arătat.

„Am identificat peste 600 de lacuri antice pe Marte; s-ar putea să fi existat și un ocean. Așadar, era mult mai asemănător cu Pământul la început”, a spus Brian Hynek, profesor al departamentului de științe geologice la Universitatea din Colorado Boulder, care a studiat ecosistemul nou-descoperit.

Unele minerale descoperite în stromatoliții din Argentina se regăsesc și în rezervele de sare de pe Marte.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri