Victor Ponta, la Măgurele: Oameni din afară au mai multă încredere în România decât avem noi

Data publicării:
ponta la magurele laser

„Mulți dintre cei care au auzit de proiect în urmă cu doi ani, o parte importantă din mass media, dintre comentatorii politici, au luat foarte în râs acest proiect – sigur o să fie în România cel mai mare laser; sigur o să facem în România un proiect de cercetare; noi nu suntem în stare de așa ceva, hai să nu mai vorbim de lucruri care nu se vor întâmpla niciodată - din fericire au fost mai mulți oameni care au avut mai multă încredere. Unul dintre este domnul comisar Hahn, căruia vreau să-i mulțumesc, și să constat că, așa cum se întâmplă de multe ori, oameni din afara României au mai multă încredere în România decât noi înșine”, a declarat premierul României, Victor Ponta.

Prim-ministrul i-a mai amintit și pe ceilalți oameni care au lucrat la cel mai mare laser din lume.

„Pentru mine, astăzi, va fi ziua în care o să încerc să transmit tutoror încrederea că se pot întâmpla lucruri în România, lucruri pe care noi nu le credeam posibile. Putem să avem cel mai mare proiect de cercetare finanțat din fonduri europene, peste 260 de milioane de euro, da, poate să fie în România, țara cu atât de multe probleme în absorbția fondurilor europene.

Putem să facem cercetare în România. Am auzit de atâtea ori să nu ne mai facem iluzii, că în România n-o să mai facem niciodată cercetare, ba o să facem unul dintre proiectele fanion la nivel european și mondial. Că n-o să vedem niciodată cercetărori străini care să vină în România, ci doar românii talentați merg în străinătate. Eu cred că la Măgurele vor fi foarte mulți cercetători străini, casre vor veni să lucreze alături de români. Că n-avem nici o șansă pentru copiii și tinerii care vor să rămână în țară și să lucreze în cercetare, cred că la acest proiect 10-20 de ani de-acum încolo va fi nevoie de tineri cercetători care vor fi destul de bine plătiți”, a mai spus Victor Ponta.

Cel mai mare laser din lume, la Măgurele

La Măgurele începe vineri construcţia celui mai mare şi mai puternic laser din lume: aproape 200 de milioane de euro vor fi cheltuiţi şi peste 1000 de cercetători vor lucra la construcţia acestui gigant. Rezultatele cercetărilor de aici vor revoluţiona lumea ştiinţei, de la terapia anticancer, până la distrugerea rapidă a deşeurilor radioactive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri