VIDEO. Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre: „Istoria se desfășoară chiar sub ochii noștri”

Data actualizării: Data publicării:
black

Marea Neagră adăpostește încă multe comori ale istoriei imperiilor care s-au succedat de-a lungul coastelor ei. O expediție de doi ani a unei echipe de oameni de știință din domeniul cercetării maritime a descoperit pe fundul Mării Negre vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Misiunea științitică s-a desfășurat între 2015 și 2017, în cadrul proiectului Black Sea MAP, iar rezultatele cercetărilor au fost prezentate la începutul acestei săptămâni în portul Burgas, relatează Balkan Insight.

Vorbim despre unul dintre cele mai mari proiecte de arheologie maritimă din toate timpurile, care a revelat 60 de nave naufragiate perfect conservate, datorită lipsei de oxigen, acoperind istoria a două milenii de navigație.

Cele mai vechi relicve datează din secolele IV și V î.Hr.

Unul dintre exploratori, Jon Adams, de la Universitatea din Southhampton, a dat ca exemplu o navă comercială din perioada bizantină, care, în opinia cercetătorului, „comprimă unul dintre cele mai frumoase muzee subacvatice din lume”.

Oamenii de știință spun că navele descoperite relevă caracteristici structurale și echipamente pe care, până acum, nu le văzuseră niciodată cu ochiul liber, ci le cunoșteau doar din iconografii și din descrieri textuale.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum. Istoria se desfășoară chiar sub ochii noștri”, a declarat Kroum Batcherov, profesor al Universității Connecticut.

Ancore monumentale și alte artefacte au fost aduse la suprafață pentru următoarea etapă a studiului.

Proiectul Black Sea MAP reunește cercetători maritimi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia și Ucraina, fiind finanțat de Fondul de caritate Julia și Hans Rausing.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri