Proiectul uluitor care ar putea salva Marea Barieră de Corali

Data publicării:
Marea Bariera de Corali
Foto: Shutterstock

O echipă de oameni de știință australieni a reușit să obțină pui de corali în zona Marii Bariere de Corali din Australia, succesul proiectului oferind o speranță că situl inclus în Patrimoniul Mondial ar putea supraviețui în fața amenințărilor de mediu, informează luni Xinhua, preluat de Agerpres.

Marea Bariera de Corali
Foto: Shutterstock

Celule sexuale provenind de la corali au fost colectate în timpul sezonului de înmulțire din luna noiembrie a anului trecut din zona recifului aflat în preajma Insulei Heron. Din acestea au fost obținute peste un milion de larve care au fost ulterior eliberate în sălbăticie și amplasate deasupra coralilor, sub dispozitive subacvatice speciale de protecție. 100 dintre acestea au supraviețuit și s-au dezvoltat cu succes.

Metoda a fost folosită și în Filipine, unde materialele explozive utilizate pentru omorârea cârdurilor de pești au distrus coralii.

Conducătorul acestui proiect, Peter Harrison, cel care a descoperit în anii '80 fenomenul periodic de eliberare de către corali a unui număr imens de celule reproducătoare, a descris rezultatele drept ''foarte promițătoare''.

''Succesul acestui nou studiu nu se aplică numai în cazul Marii Bariere de Corali, ci are potențial și la nivel global”, a declarat Harrison, luni, pentru Associated Press din Australia. ''Acesta ar putea fi un răspuns la unele dintre problemele Marii Bariere de Corali. Este o licărire de speranță'', a adăugat acesta.

Cel mai mare sistem de recife de corali din lume se află în largul coastelor Queensland și susține a mare diversitate de specii marine, însă în ultimele decenii a fost amenințat de efectele schimbărilor climatice, a poluării apelor și a operațiunilor comerciale de pescuit.

Reciful s-a confruntat deja cu mai multe episoade de albire cauzate de schimbările climatice care au determinat creșterea temperaturilor din aer urmate de încălzirea apelor.

De asemenea, inundațiile sezoniere determină scurgerea în zona recifelor a substanțelor chimice provenind de la operațiunile miniere, a fertilizanților utilizați în agricultură și a erbicidelor și pesticidelor de la fermele de prelucrare a trestiei de zahăr și de la fermele de vite din zonele de coastă.

În luna iunie a acestui an, UNESCO și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la impactul fenomenului de albire asupra Marii Bariere de Corali.

Anna Marsden, director executiv în cadrul Great Barrier Reef Foundation, a declarat că rezultatele obținute de echipa de oameni de știință de la Universitatea Southern Cross reprezintă un pas important, însă nu ar trebui să abată atenția de la nevoia de a aborda schimbările climatice și impactul acestui proces asupra recifelor de corali.

''Sunt mult mai multe de făcut, însă acesta este în mod cert un pas mare înainte pentru recif și pentru restaurarea și repararea recifelor din lumea întreagă'', a spus Marsden, potrivit sursei citate.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri