Galerie Foto „Puterea unui Bugatti”, într-un rucsac: Piloți în stil Iron Man au luat parte la prima cursă în costume cu motoare cu reacție din lume

Data publicării:
Piloți echipați cu costume cu motoare cu reacție participă la prima cursă cu jetpack-uri din lume
Fiecare cursă a durat doar 90 de secunde, traseul având 1 kilometru lungime. Foto: Profimedia Images

Într-un peisaj cu clădiri zgârie-nori și iahturi dintre cele mai luxoase, opt piloți îmbrăcați în costume dotate cu motoare cu reacție în stil „Iron Man” și-au luat zborul la Dubai, luând parte la prima cursă de acest gen din lume, potrivit CNN.

„Spre deosebire de cele mai multe curse, te iei la întrecere în trei dimensiuni”, a spus Richard Browning, pilot-șef de încercare la Gravity Industries, firmă din Marea Britanie care a dezvoltat costumul și a organizat cursa Jet Suit Race Series împreună cu Consiliul Sporturilor din Dubai.

„Sunt piloți pe sus și pe jos și peste tot - este o experiență chiar interesantă.”

Cei opt piloți s-au întrecut pe un traseu de 1 kilometru unde au trebuit să facă slalom printre cele 12 obstacole gonflabile uriașe care pluteau în apă. Fiecare cursă a durat cam 90 de secunde.

Traseul primei curse cu jetpack-uri a avut 12 obstacole. Foto: Profimedia Images
Traseul primei curse cu jetpack-uri a avut 12 obstacole. Foto: Profimedia Images

„Am avut oameni descalificați, oameni care s-au pierdut cu firea, am avut pe cineva care a ajuns în apă - a fost un haos total, într-un mod grozav”, a spus Browning, care speră că evenimentul va inspira următoarea generație de oameni de știință și ingineri să viseze la lucruri mărețe.

„Cele mai multe tehnologii sunt ridicole și imposibile - până când nu mai sunt.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tehnologia Gravity combină cinci motoare - unul mare pe spate și câte o pereche de „mini-motoare cu reacție” pe fiecare braț - într-un costum din polimer, aluminiu și titan făcut la imprimanta 3D, care poate să ridice o persoană în aer.

Browning compară costumul de 1.700 de cai putere cu un rucsac de 30 de kilograme în care se găsește motorul unei mașini sport Bugatti Veyron.

Costumele cu reacție sunt testate și de forțele speciale, paramedici și soldați

Piloții controlează direcția de zbor mișcând din brațe - spre exemplu, dacă își îndreaptă brațele în jos, zboară în sus și dacă își ridică brațele în lateral, se lasă în jos.

Costumul cu motoare cu reacție folosește combustibil de aviație sau motorină și poate atinge viteze de până la 136 de kilometri la oră.

Accidentele sunt și ele spectaculoase. „Pentru că facem ceea ce facem deasupra apei, dacă greșești, cazi în apă - este mai dramatic. Este puțin cam scump să repari [costumul], dar toată lumea e bine”, a explicat Browning.

First jet suit race held in Dubai
Prima cursă cu jetpack-uri din lume a avut loc la Dubai pe un traseu de 1 kilometru lungime. Foto: Profimedia Images

Browning a spus că desfășoară programe de instruire cu membri ai forțelor speciale și paramedici echipați cu aceste costume pentru a se putea deplasa „pe deasupra oricărui tip de teren, zi și noapte, peste sârmă ghimpată, noroi, mine, apă, în condiții meteo care ar ține la sol majoritatea elicopterelor, ca să ajungă în orice colț al plantei, să își facă treaba și, foarte important, să se întoarcă singuri”.

Și alte companii încearcă să dezvolte sisteme care vor transforma complet capacitatea omului de a se deplasa.

JetPack Aviation susține că a construit primul costum cu motoare cu reacție din lume, modelul lor fiind folosit în producții de televiziune și filme, iar compania indiană Absolute Composites lucrează împreună cu armata țării pentru a explora utilitatea militară a costumului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri