România devine oficial membru CERN

Data actualizării: Data publicării:
lhc cern site

România intră, oficial, în rândul membrilor Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară - CERN, cel mai mare centru de cercetare la nivel mondial în domeniul fizicii particulelor.

lhc cern site

Foto: web.cern.ch

Evenimentul este marcat mâine, la Geneva, prin ridicarea drapelului României alături de cele ale celorlalţi membri ai organizaţiei. La eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis. Alături de şeful statului vor sta şi câţiva cercetători români, care deja colaborează cu CERN, şi doi olimpici naţionali la Fizică.

Cea mai mare descoperire din istoria de 62 de ani a organizaţiei este cea a Bosonului Higgs – Particula lui Dumnezeu -, a cărei observare a fost anunţată în iulie 2012.

România și-a depus oficial candidatura de aderare la CERN în aprilie 2008şi a primit confirmarea faptului că a devenit membru al Organizaţiei pe 17 iulie 2016.

Calitatea de membru implică o serie de obligații și drepturi, printre care dreptul de a decide prin vot, în cadrul Consiliului CERN, derularea experimentelor și dezvoltarea centrului, accesul la programele științifice și tehnice și dreptul firmelor românești de a participa la licitațiile privind furnizarea de echipamente și servicii.

În acest moment, România participă la 8 experimente prin Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Aproape 100 de specialiști români lucrează în proiecte CERN.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară este cel mai important laborator de cercetare în domeniul fizicii particulelor din lume. Aceasta are sediul la Geneva. Statele membre sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Suedia și Elveția. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, India, Japonia, JINR (Joint Institute for Nuclear Research, Rusia) UNESCO și Uniunea Europeană au statut de observator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri