Soarele a oprit comunicațiile dintre NASA și flota de roboți de pe Marte

Data actualizării: Data publicării:
perseverance
Perseverance va cerceta stâncile din craterul Jezero în această perioadă, în care comunicațiile cu NASA sunt întrerupte. Sursa foto: Profimedia Images.

Roboții care investighează planeta Marte nu mai sunt în contact cu agențiile spațiale de pe Pământ, după declanșarea unui blocaj uriaș de comunicații. Controlorii misiunilor NASA nu vor mai putea trimite nicio comandă flotei sale de rovere, aici fiind incluse și Perseverance și Curiosity, în următoarele 10 zile, din cauza conjuncției solare pe Marte, transmite CNN.

Fenomenul are loc la fiecare doi ani, când Marte și Pământul sunt poziționate nefavorabil pe părți opuse ale Soarelui, pe măsură ce se mișcă de-a lungul orbitelor lor individuale.

În timpul perioadei de aproximativ două săptămâni, gazul fierbinte aruncat continuu de soare din atmosfera sa exterioară poate interfera cu semnalele radio pe care NASA le folosește pentru a comunica cu exploratorii săi roboți marțieni.

Dacă inginerii încearcă să trimită comenzi oricăreia dintre navele spațiale marțiane în acest timp, mesajele s-ar putea amesteca - și acel pariu nu merită riscul ca roverele sau orbitatorii să primească comunicații corupte care le-ar putea pune în pericol.

O scădere planificată a comunicațiilor a început sâmbătă și este în vigoare până pe 25 noiembrie. Pentru câteva zile din acest interval, controlorii misiunii se așteaptă la o întrerupere completă. Cu toate acestea, vor primi actualizări regulate despre roboți de la diferitele nave spațiale.

Încetinirea comunicațiilor este o pauză meritată pentru oamenii care își dedică viața muncii în misiunile pe Marte, dar nu înseamnă că munca se oprește complet. Flota robotică va funcționa în continuare, doar că fără supravegherea atentă pe care o primește de obicei.

„Echipele noastre și-au petrecut luni de zile pregătind liste de sarcini pentru toate navele noastre spațiale”, a declarat Roy Gladden, managerul Rețelei de releu Mars la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA din Pasadena, California, într-un comunicat. „Vom putea în continuare să auzim de ei și să le verificăm starea de sănătate în următoarele câteva săptămâni”.

Roverul Curiosity, care a marcat recent 4.000 de soli (aproximativ 11 ani pământeni) pe suprafața marțiană, a găsit un loc de parcare potrivit în locul său de explorare al craterului Gale. La aproximativ 3.700 de kilometri distanță, Perseverance s-a instalat și el într-un loc potrivit în craterul Jezero.

Ambele rovere au primit listele lungi de comenzi înainte de întreruperea comunicațiilor, comenzi care îi vor ține ocupați, inclusiv sarcini precum urmărirea schimbărilor în vremea marțiană, condițiile de suprafață și radiațiile.

Perseverance va profita de ocazie pentru a cerceta stâncile din jur și va folosi camerele sale pentru a observa norii și „diavolii de praf”. Mai slabi și mai mici decât tornadele de pe Pământ, „diavolii de praf” sunt vârtejuri de aer care ridică și mișcă praful pe Planeta Roșie.

Elicopterul Ingenuity, care a servit în mare parte ca cercetător aerian al roverului Perseverance, va rămâne, de asemenea, la sol și nu va efectua niciun zbor în acest timp. În schimb, elicopterul va studia mișcarea nisipului folosind camera sa color. În timp ce sarcina sună simplist, nisipul poate fi unul dintre cele mai mari și mai provocatoare obstacole în calea misiunilor pe Marte.

Între timp, de sus, orbitatorii Mars Reconnaissance și Odyssey vor continua să facă imagini ale suprafeței planetei roșii, în timp ce MAVEN (prescurtarea de la Mars Atmospheric and Volatile Evolution) va urmări interacțiunile dintre soare și atmosfera marțiană.

Odată ce perioada de conjuncție se va încheia, flota de roboți va împărtăși datele colectate, iar misiunile pe Marte își vor relua cadența normală de explorare a Planetei Roșii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri