Telescopul James Webb a fotografiat cea mai îndepărtată stea din Univers, aflată la 28 de miliarde de ani lumină

Data publicării:
Telescopul Jamess Webb a fotografiat cea mai îndepărtată stea din Univers, aflată la 28 de miliarde de ani lumină
Telescopul Jamess Webb a fotografiat cea mai îndepărtată stea din Univers, aflată la 28 de miliarde de ani lumină. Foto: NASA

Astronomii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a observa cea mai îndepărtată stea detectată până acum, relatează CNN.

Earendel este atât de departe, încât lumina întrezărită de telescopul Webb a fost emisă în primul miliard de ani de la nașterea universului. Se estimează că universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.

Estimările anterioare sugerau că steaua se află la 12,9 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, dar având în vedere expansiunea universului și cât de mult a călătorit lumina pentru a ajunge la noi, astronomii cred că Earendel se află în prezent la 28 de miliarde de ani lumină distanță.

Numele stelei derivă din cuvinte din engleza veche, care înseamnă „steaua dimineții” sau „lumină în creștere”. Telescopul spațial Hubble a observat pentru prima dată steaua Earendel în 2022.

Observațiile telescopului James Webb au dezvăluit noi informații despre steaua incredibil de îndepărtată. Astronomii au aflat că Earendel este o stea masivă de tip B, de aproximativ 1 milion de ori mai luminoasă decât Soarele nostru și de peste două ori mai fierbinte.

Stele masive, ca Earendel, au de obicei stele însoțitoare iar culorile detectate de telescopul Webb sugerează prezența potențială a unei astfel de stele însoțitoare, rece și roșie.

Capacitățile telescopului Webb de a privi în universul îndepărtat și de a observa în lumină infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman, i-au ajutat pe astronmi să vadă și detalii din galaxia Arcul Răsăritului, unde se află Earendel. Observatorul spațial a observat zone în care se „nasc” stele noi și grupuri mici de stele.

Astronomii continuă să analizeze datele de la telescopul Webb pentru a determina distanța precisă a galaxiei Arcul Răsăritului de Pământ.

Studierea stelelor și galaxiilor extrem de îndepărtate, care au apărut la începuturile Universului, poate umple golurile pe care le au astronomii despre primele zile de după Big Bang și poate oferi o indicii despre cum ar fi putut arăta galaxia noastră, Calea Lactee, cu miliarde de ani în urmă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri