VIDEO. Cum arăta Roma antică? O reconstrucție 3D le dă șansa oamenilor să „se plimbe” pe străzile Cetății Eterne

Data actualizării: Data publicării:
tur 3d al romei
Mai mulți experți în tehnologie și oameni de știință și-au unit forțele și au reprodus 3D Cetatea Eternă. FOTO: Captură video Digi24/ flyoverzone

Dacă v-ați întrebat vreodată cum arăta Roma antică în perioada de glorie, mai mulți experți în tehnologie și oameni de știință și-au unit forțele și au reprodus 3D Cetatea Eternă, una din care nu lipsesc Colosseumul, Arcul lui Constantin și Colosul lui Nero.

Numit Rome Reborn: Flight over Ancient Rome, modelul digital prezentat de Flyover Zone, o companie de tehnologie educațională, le dă șansa oamenilor să vadă cum era Roma antică, chiar înainte să fie mutată capitala la Constantinopol. care a fost urmată mai târziu de căderea Imperiului Roman de Apus, transmite Live Science.

La apogeul său, Roma ar fi avut o populație de un milion de locuitori, făcându-l unul dintre cele mai populate orașe din Europa.

Această versiune virtuală a orașului a fost ideea lui Bernard Frischer, arheolog digital la Luddy School of Informatics, Computing and Engineering de la Indiana University Bloomington. Frischer a venit inițial cu ideea în 1974.

În timpul studiilor sale, Frischer a vizitat Muzeul Civilizației Romane și a văzut un model fizic al Romei antice. Știa că ar putea face el însuși o versiune mai bună, computerizată.

De-a lungul mai multor decenii, Frischer a lucrat cu o echipă de arheologi și istorici pentru a se asigura că replica sa este corectă, consultând în același timp o varietate de texte istorice care au oferit informații despre cum ar fi arătat capitala Imperiului Roman în Europa secolului al IV-lea. El a lucrat, de asemenea, cu ingineri care au scanat modelul original al muzeului, care a servit drept bază pentru orașul digital.

Frischer a descris întregul proces de cercetare ca fiind „obositor”, dar în cele din urmă, proiectul a meritat efortul.

„M-am uitat la planurile vechi ale sitului și la fotografiile ruinelor și le-am pus împreună”, a spus Frischer. 

Prima versiune a Rome Reborn a fost lansată în 2007, urmată de două versiuni ulterioare lansate în 2008 și 2018.

„Vreau ca oamenii să vadă frumusețea, grandoarea și inovația Romei antice. Era peste celelalte orașe în acea perioadă”, a mai spus el.

Turul virtual poate fi făcut AICI.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri