Se modifică legislația rutieră: Șoferii pot fi amendați de polițiștii locali

Data actualizării: Data publicării:
masini București
Trafic în București, Sursa foto: Profimedia Images

Se modifică legislația rutieră. Polițiștii de la Locală vor avea dreptul să ceară datele de identificare ale șoferilor care parchează ilegal. Până acum puteau cere aceste informații doar agenții de la Rutieră. În cazul în care mașina este împrumutată cuiva, proprietarii sunt nevoiți să comunice polițiștilor datele de identificare ale persoanei care a parcat-o ilegal. Dacă nu se conformează, polițiștii locali pot da și amenzi. Toate aceste prevederi apar într-o lege promulgată de șeful statului.

Măsura a fost luată pentru a stopa fenomenul parcărilor ilegale.

Daniel Rășică - directorul Poliției Locale a Municipiului București: Polițistul local se afla în situația, așa cum a declarat și Bujduveanu, în situația de a păzi o anumită zonă. Cât stătea polițistul acolo, zona era liberă, când pleca polițistul, fenomenul reîncepea. Ne trezeam în situația în care, pentru a putea aplica sancțiunea, nu făceam altceva decât să așteptăm ore în șir pentru a se prezenta conducătorul auto la mașină pentru a putea da amenda.

Peste 10.000 de amenzi ar fi putut da cei de la Poliția Locală în ultimele 4 luni șoferilor care au parcat ilegal și nu au comunicat datele lor de identificare. Însă, pentru că legea nu exista la acel moment, ei nu au putut aplica aceste sancțiuni. Însă, de acum, șoferii care nu dau datele de identificare polițiștilor locali, vor avea de plată între 1305 lei și 2900 de lei.

În cazul persoanelor juridice amenzile pot ajunge chiar și la 14.500 de lei.

-Cred că e o procedură ok, atâta timp cât încalci legea. Ca să fii sancționat trebuie să ai datele.

-E bine, normal. Traficul e blocat și dacă sunt parcate neregulamentar, pe trotuare, cum facem, cum circulăm? Noi acum suntem șoferi, dar când suntem pietoni...

Nu toți șoferii văd cu ochi buni schimbarea legislației și se plâng de numărul mic de locuri de parcare. În București sunt aproximativ 265.000 de locuri și sunt înmatriculate 1,5 milioane de mașini. La acestea se adaugă cele care tranzitează orașul.

-Va fi declarată neconstituțională, cred că toate procesele verbale contestate vor cădea. Unde-s locurile de parcare în București și pentru cei care nu pot plăti? Trebuie să ne asigure infrastructură, una e parcarea.

-Mi se pare o problemă legală, undeva vine în sprijinul omului, datorită faptul că dacă aveți loc de parcare plătit și trage în locul dvs, să aibă bunul simț să lasă numărul de telefon.

Potrivit legii, cei care nu comunică datele polițiștilor nu vor avea posibilitatea de a plăti doar jumătate din amendă. Anul acesta, Brigada Rutieră a dat aproximativ 49.000 de amenzi pentru oprirea și staționarea neregulamentară în Capitală.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri