Sindicatele din educație cer sporirea siguranței în școli după ce o profesoară din București a fost înjunghiată de un elev

Data publicării:
Cancelaria unui liceu din București văzută pe 11 septembrie 2017.
Profesorii sunt azi în grevă de avertisment. Nu se fac ore între 11.00 și 13.00. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită Guvernului să înăsprească legislaţia și să sporească măsurile de prevenire a actelor de violenţă în școli după ce o profesoară din București a fost înjunghiată de un elev, miercuri, în timpul unei ore de curs, informează Agerpres.

"Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unităţile de învăţământ nu au instrumentele reale, necesare şi concrete pentru a lua măsuri imediate şi eficiente în situaţia unor violenţe îndreptate împotriva salariaţilor. Sancţiunile/măsurile actuale - precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârşitul anului şcolar) - sunt complet lipsite de eficienţă. La ora actuală, în multe şcoli avem probleme legate de violenţă, de consumul de droguri şi nu numai. Multe dintre aceste cazuri nu ajung în mass-media, dar primim săptămânal astfel de semnale", a transmis Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret" într-un comunicat.

Acesta spune că sindicatele au cerut în mai multe cazuri aprobarea unui statut al personalului din învăţământ, care să prevadă şi sancţiuni drastice în situaţii precum cea din școala din București.

"Niciun Guvern nu şi-a dorit şi nu şi-a asumat un astfel de act normativ. Avem nevoie de o legislaţie care să ofere pârghii angajaţilor să ia măsuri în astfel de cazuri. Avem nevoie de consilieri şi psihologi şcolari care să discute cu elevii şi părinţii pentru a preîntâmpina asemenea fapte", a declarat Nistor.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie solicită parlamentarilor ca, odată cu discutarea proiectului Legii privind învăţământul preuniversitar, să instituie măsuri de protecţie pentru angajaţii din învăţământ.

"În şcoală trebuie să existe un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare", se menţionează în comunicat.

O profesoară de la un liceu din Sectorul 4 a fost rănită în zona gâtului de un elev de 16 ani care a atacat-o cu un cuțit.

Atacul ar fi avut loc după ce profesoara a anunțat un test surpriză, au povestit colegii elevului.

Femeia a fost dusă la Spitalul Universitar din Capitală și este acum în stare stabilă.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri