Decizie definitivă: Sîncrăian s-a dopat la JO şi pierde medalia

Data publicării:
Weightlifting - Olympics: Day 7

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunţat, joi, că halterofilul Gabriel Sâncrăian a încălcat regulile antidoping la Jocurile Olimpice şi astfel pierde medalia de bronz câştigată la Rio, scrie News.ro.

Weightlifting - Olympics: Day 7
Foto: Guliver/GettyImages

Halterofilul român a încălcat regulile antidoping find testat pozitiv cu testosteron exogen, o substanţă interzisă de pe lista WADA, la un control efectuat la 12 august, anunţă TAS, care subliniază că toate rezultatele obţinute de Sîncrăian sunt anulate, inclusiv medalia de bronz la categoria 85 de kilograme.

La mijlocul lunii octombrie, federaţia Internaţională de Haltere (IWF), anunţase că patru halterofili, între care şi Gabriel Sîncrăian, au încălcat regulile antidoping la Jocurile Olimpice, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultele lor au fost anulate. După câteva ore însă, forul internaţional a „nuanţat” comunicatul, adăugând detalii privind substanţele interzise folosite de trei din sportivi, în timp ce în privinţa lui Gabriel Sîncrăian a precizat: „Nu există o decizie definitivă în privinţa măsurilor/sancţiunilor pentru Gabriel Sîncrăian (testosteron, agent anabolic)”.

Gabriel Sîncrăian era deja suspendat provizoriu, din 30 septembrie, în urma unei adrese trimise de către IWF la FR Haltere.

Sîncrăian a câştigat, în 12 august, medalia de bronz la haltere, la categoria 85 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. Românul a avut atunci un total de 390 de kilograme, la fel ca Denis Ulanov (Kazahstan). Kazahul s-a clasat pe locul 4 deoarece Sîncrăian avea o greutate corporală mai mică decât el, iar acum ar obţine, cel mai probabil, medalia de bronz a categoriei.

Imediat după concurs, „cu medalia la gât”, după cum povestea Sîncrăian pentru News.ro, a făcut testul antidoping, dar în 48 de ore, cum prevede regulamentul, nu a fost anunţat că ar avea probleme. După o săptămână însă, i s-a cerut acordul pentru proba B, existând o notificare în acest sens către COSR şi forul internaţional de haltere, dar care nu poate fi făcută publică. Sportivul şi-a dat acordul, iar până la începutul lunii octombrie nu a existat vreo comunicare oficială din partea CIO, WADA sau a Federaţiei Internaţionale de Haltere privind situaţia lui Gabriel Sîncrăian.

Între timp, medaliatul cu bronz la JO de la Rio nu a beneficiat de premierea conform legii de 42.000 de euro, de alte premieri din partea autorităţilor din Bistriţa, cifrate la 100.000 de lei (sportivul este legitimat la CSM Bistriţa – n.r.), şi nici de o decoraţie din partea şefului statutului, la fel ca ceilalţi medaliaţi olimpici tricolori.

În 2013, Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv cu stanozolol şi a fost suspendat doi ani, până în 23 septembrie 2015.

La JO de la Rio, România a obţinut cinci medalii, una de aur, una de argint şi trei de bronz: aur prin echipa feminină de spadă, argint la tenis prin Horia Tecău şi Florin Mergea, bronz la canotaj 8+1, la lupte (Albert Saritov) şi la haltere (Gabriel Sîncrăian).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri