Usain Bolt pierde o medalie olimpică de aur din cauza unui coechipier dopat

Data actualizării: Data publicării:
bolt

Usain Bolt va pierde una dintre cele nouă medalii olimpice de aur din palmares, după ce Nesta Carter, coechipierul său din ștafeta Jamaicăi, a fost depistat pozitiv, la reanalizarea unor probe prelevate în 2008, informează BBC.

bolt
Foto: Guliver/GettyImages

Bolt și Carter făceau parte din ștafeta care a cucerit aurul în proba de 4x100 metri din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Proba lui Carter se numără printre 454 de eşantioane prelevate în 2008 şi retestate anul trecut. Substanţa interzisă în cazul jamaicanului este metilhexanamină, un stimulant.

În urma deciziei CIO de a-l descalifica pe Carter, Trinidad Tobago intră în posesia medaliei de aur, Japonia ia argintul, iar Brazilia bronzul.

În vârstă de 31 de ani, Nesta Carter a fost și în ștafeta care a obţinut aurul la Londra, în 2012. În aceeaşi probă, Carter este triplu campion mondial. Jamaicanul a câştigat medalia de bronz în proba de 100 metri la Campionatele Mondiale din 2013, aceasta fiind prima sa medalie individuală.

Din ștafeta jamaicanilor din 2008 mai făceau parte Asafa Powell şi Michael Frater.

La ultimele trei ediţii ale JO, Usain Bolt a câștigat câte trei medalii de aur, la 100 de metri, 200 de metri şi ștafetă 4x100 de metri, dar descalificarea ştafetei din 2008 îl va priva de ceea ce el şi presa internaţională au numit „tripla triplă”.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat la 17 mai 2016 că 31 de sportivi au fost depistaţi pozitiv la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, după efectuarea de noi analize, şi ar putea fi excluşi de la competiţia de la Rio de Janeiro.

Sportivii depistaţi pozitiv provin din 12 ţări şi au evoluat în şase discipline.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri