Brazilianul William De Amorim ar putea deveni cetățean român săptămâna viitoare

Data publicării:
de amorim astra

 

Foto: afcastragiurgiu.ro

„Deocamdată este formulată nota de fundamentare. Este posbil ca De Amorim să devină cetățean român săptămâna viitoare, în ședința de miercuri a Guvernului”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, potrivit News.ro.

Digi Sport scrie că jucătorul care poate deveni primul naturalizat care să joace în echipa națională.

Pe 22 februarie, Răzvan Burleanu declara că FRF are în vedere mai mulți jucători pentru naturalizare, însă decizia de a-i convoca pe aceștia aparține selecționerului.

„Ceea ce noi am făcut a fost să contribuim la amendarea cadrului legislativ, astfel încât să lucrăm cu termene mai rapide şi mai scurte de dobândire a cetăţeniei române. În momentul de faţă, la prima reprezentativă depinde doar de domnul Anghel Iordănescu dacă un jucător dintre aceştia va fi selecţionat sau nu. Mai sunt şi alţi jucători în afară de De Amorim, dar în momentul de faţă nu vreau să creez un subiect de presă pe această temă. Da, sunt şi alţi jucători, pentru că noi vrem să creăm oportunităţi selecţionerului de avea o bază mai largă selecţie pe teremen scurt”, spunea Burleanu.

FRF a depus la dosar o scrisoare prin care se menţionează că, în situaţia în care va obţine cetăţenia română, De Amorim face parte din aria de selecţie şi că este un jucător interesant pentru echipa naţională.

De Amorim n-a ascuns faptul că dacă va primi cetățenia și va fi convocat la lot, va accepta să joace pentru reprezentativa tricoloră.

„Nu am renunţat. E o situaţie grea şi e dificil să iei cetăţenia. E greu să te duci la naţională. E greu să ajung acolo, ce fac eu acolo? Eu sunt brazilian. Asta e gândirea mea, până mă integrez cred că e greu. Eu nu îmi scot ideea asta din cap, pentru că eu de 5 ani de când sunt aici, tot ce am câştigat mi-a dat România şi, dacă pot să ajut şi eu în fotbalul românesc, o voi face”, a spus brazilianul.

Și selecționerul Anghel Iordănescu a recunoscut că De Amorim poate fi o soluție pentru echipa națională, dar nu una pe termen lung. „Din punctul meu de vedere, cred că este o soluție pe termen scurt. Campionatul românesc nu a arătat, exceptându-l pe Varela și alți doi-trei fotbaliști, că se poate baza pe niște jucători de certă valoare. Iar cazul Varela este închis pentru echipa noastră națională”, a declarat selecțonerul, pe 23 decembrie anul trecut.

Iordănescu a anunțat deja lotul lărgit pentru Europene, de 28 de jucători, cu care, în perioada 18-30 mai, echipa națională va efectua un stagiu de pregătire în Italia, pe durata căruia va disputa două partide amicale, cu RD Congo pe 25 mai la Como și cu Ucraina pe 29 mai, la Torino.

Din rândul acestor 28 de jucători, lotul lărgit pentru turneul final din Franța, se vor decide cei 23 care vor forma lotul României la Euro 2016.

Lista finală pentru Campionatul European va fi comunicată pe 31 mai, data limită potrivit regulamentelor UEFA. Așadar, până la finalul lumii, De Amorim ar putea fi deja cetățean român, iar decizia ca brazilianul campion al României să fie în lotul pentru Euro este la Anghel Iordănescu.

Nota de fundamentare:

„La data de 12.01.2016 domnul De Amorim William Douglas a depus cerere în vederea dobândirii cetățeniei române, în temeiul art. 82 din Legea 21/1991 – Legea cetățeniei române, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 131 alin. 1 coroborat cu art 82 din Legea 21/1991, așa cum a fost modificată și completată prin Ordonanța de Urgență nr. 37/2015, Ministerul Tineretului și Sportului este singura autoritate abilitată să inițieze hotărâri de Guvern privind "acordarea cetățeniei române persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului".

Având în vedere faptul că domnul De Amorim William Douglas este un sportiv de înaltă performanță, iar pentru întărirea lotului de fotbal și obținerea unor rezultate sportive remarcabile pe plan național, se dorește a fi inclus în echipa națională de fotbal, în vederea participării la competițiile sportive internaționale, motiv pentru care la data de 02.02.2016, Ministerul Tineretului și Sportului depune solicitare către Autoritatea Națională pentru Cetățenie în vederea susținerii obținerii cetățeniei române pentru aceast sportiv.

La data de 07.04.2016, Comisia pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, constituită în temeiul art. 14 alin 5 din Legea 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la cererea formulată de domnul De Amorim William Douglas și Ministerul Tineretului și Sportului, în temeiul art. 82 din Legea 21/1991 emite raportul favorabil în care se constată îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea cetățeniei și-l înaintează către Ministerul Tineretului și Sportului pentru finalizarea procedurilor legale în acest sens. (...) Față de cele prezentate, supunem aprobării Guvernului, proiectul de Hotărâre privind acordarea cetățeniei române domnul De Amorim William Douglas.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri