Șeful FIFA cere o încetare a focului în războiul din Ucraina pe timpul Cupei Mondiale din Qatar

Data actualizării: Data publicării:
Gianni Infantino file photo
Președintele FIFA, Gianni Infantino. Foto: Profimedia Images

Șeful FIFA a transmis o pledoarie marți pentru o încetare a focului în războiul din Ucraina pe timpul Cupei Mondiale, cerând tuturor părților să folosească turneul ca un „declanșator pozitiv” pentru a lucra către o rezolvare, transmite Reuters.

La discuțiile din timpul unui prânz cu liderii G20 ai celor 20 mai mari economii pe insula indoneziană Bali, președintele FIFA Gianni Infantino a spus că evenimentul sportiv care ține o lună și începe în Qatar duminică a oferit o platformă unică pentru pace.

„Pledoaria mea către voi toți, să vă gândiți la o încetare a focului temporară timp de o lună pe durata Cupei Mondiale, sau cel puțin la implementarea unor coridoare umanitare sau orice care ar putea duce la reluarea dialogului ca prim pas către pace”, a spus Infantino.

„Sunteți liderii mondiali, aveți abilitatea de a influența cursul istoriei. Fotbalul și Cupa Mondială vă oferă vouă și lumii o platformă unică a unității și păcii pe întreg mapamondul”.

Cupa Mondială are loc de pe 20 noiembrie până pe 18 decembrie în Qatar, care este prima țară din Orientul Mijlociu care găzduiește evenimentul central din lumea fotbalului.

Rusia a ajuns în sferturile de finală la ultima ediție a Cupei Mondiale, în 2018, însă a fost interzisă de la acest turneu din cauza invaziei din Ucraina. Ucraina a fost aproape de a se califica pentru Qatar însă a pierdut în fața Țării Galilor într-un playoff decisiv în iunie.

Infantino a precizat că Rusia a găzduit ediția din 2018 iar Ucraina și-a depus candidatura pentru a găzdui competiția din 2030. Până la 5,5 miliarde de oameni sunt așteptați să urmărească evenimentul din acest an.

„Poate că actuala Cupă Mondială, care începe în cinci zile, poate fi acel declanșator pozitiv”, a adăugat acesta.

Vor fi 32 de echipe care concurează în Qatar, de la foștii deținători ai titlului Brazilia, Germania, Argentina, Franța și Spania la Japonia, Senegal, Costa Rica și Arabia Saudită, cu 64 de meciuri în total.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri