Bianca Andreescu: „Sunt români peste tot, mai puțin în România”

Data actualizării: Data publicării:
bianca andreescu
Bianca Andreescu s-a născut în Canada, dar părinții ei sunt români Foto: Profimedia Images

O glumă amară pe care a împărtășit-o Bianca Andreescu într-o discuție cu presa la începutul turneului de la Toronto reușește să surprindă perfect problema declinului demografic și a exodului de talente din România. „Sunt români peste tot, mai puțin în România”, a spus Bianca Andreescu. Sportiva canadiană cu origini românești se declară însă recunoscătoare pentru sprijinul pe care îl primește din partea diasporei române din care fac parte și părinții săi.

„Am văzut o mulțime de steaguri ale României. Avem o glumă între noi: Sunt români peste tot, mai puțin în România. Peste tot pe unde merg, la US Open, Cincinnati, peste tot, în Europa, peste tot văd români. Și este foarte frumos să văd atâta susținere venind de la semenii mei. Dar văd de asemenea și mulți canadieni”, a spus Bianca Andreescu.

Bianca Andreescu s-a născut în anul 2000 la Mississauga, în Ontario. Părinții ei, Nicu și Maria Andreescu, au emigrat în Canada în 1994. 

Bianca Andreescu a scris istorie pentru Canada, când, la numai 19 ani, a fost prima sportivă reprezentând această țară care a câștigat titlul la US Open. Sărbătorită și aclamată în Canada, însuși premierul Justin Trudeau le-a mulțumit cu acea ocazie părinților Biancăi că au emigrat în Canada.

Ea ocupă în prezent locul 53 WTA și se pregătește să concureze în competiția de la Toronto, unde primul meci îl are marți, împotriva Dariei Kasatkina (nr. 9 WTA).

Bianca a început să joace tenis la vârsta de 7 ani, atunci când s-a întors, împreună cu familia sa, în România.  „Termina cu tenisul şi ea venea şi da cu mingea în perete, din grădină. Aşa a iubit mingea asta: Eu, cu mingea, joc tenis. Bine, mamă, dacă joci tenis”, a povestit bunica ei din România.

După câțiva ani, familia Andreescu s-a mutat înapoi în Canada, unde Bianca și-a continuat ascensiunea în tenis.

Sportiva nu-și uită niciodată originile românești, iar când a câștigat US Open, învingând-o în finală chiar pe marea Serena Williams, ea le-a transmis un mesaj de mulțumire fanilor din România: „Mulțumesc pentru toți oamenii din România. Mulțumesc că m-ați susținut, nu doar aici la US Open, ci mereu. Mulțumesc mult”, a spus Bianca în limba română, întâmpinând câteva dificultăți de pronunție.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri