Simona Halep a pierdut finala turneului de la Roma, după ce s-a accidentat în timpul meciului

Data actualizării: Data publicării:
The Internazionali BNL d'Italia 2017 - Day Seven
FOTO: Gulliver/GettyImages

Calificată în cea de-a doua finală consecutivă din circuitul WTA, Simona Halep avea şansa de a câştiga al 16-lea trofeu al carierei. A patra jucătoare a lumii a întâlnit-o în ultimul act al turneului de la Roma pe ucraineanca Elina Svitolina. A avut însă ghinion: o accidentare la gleznă, care i-a tăiat din avântul cu care începuse partida. Dacă ar fi câștigat, Simona ar fi fost prima jucătoare din România care ar fi obținut trofeul de la Roma. 

The Internazionali BNL d'Italia 2017 - Day Seven
FOTO: Gulliver/GettyImages

Cristian Tudor Popescu spune că Simona a jucat bine până la accidentare, dar că entorsa a afectat-o și psihic, aspect pe care antrenorul Darren Cahill nu l-a sesizat, ceea ce i-a adâncit căderea. Acum, Simona trebuie să se refacă fizic și împreună cu antrenorul să se pregătească pentru Roland Garros. Citiți aici comentariul complet al lui Cristian Tudor Popescu. 

ACTUALIZARE 16:27. Simona nu pare supărată că a pierdut. Face, zâmbitoare, declarații pe teren și își felicită adversara pentru jocul bun.  

„A fost o finală bună, Elina a jucat foarte bine, o felicit pentru ce a făcut în acest an. Mulţumesc fanilor care au venit să mă susţină şi echipei mele, că aţi venit, că m-aţi suportat. A fost prima mea finală la Roma, sper să mai am ocazia să mai revin şi să câştig", a declarat Halep.

După festivitatea de premiere, tot în timpul declarațiilor, Svitolina a avut parte de un mic incident: câștigătoarea scapă capacul trofeului. Urmăriți imaginile mai jos:

ACTUALIZARE 16:16 Simona Halep pierde meciul. Setul decisiv îi revine Svitolinei cu 6-1. Scorul înfruntării dintre Elina Svitolina și Simona Halep: 4-6, 7-5, 6-1. Simona Halep ratează astfel șansa de a reveni pe locul 3 la nivel mondial.

Simona Halep a reuşit să se impună în primul set cu 6-4, dar la pauza dintre seturi a primit îngrijiri medicale la glezna dreaptă, după ce în timpul setului a călcat defectuos și probabil a făcut o entorsă.

La 4-3 pentru Svitolina în setul doi, Halep a discutat cu antrenorul Darren Cahill, iar Elina Svitolina a cerut intervenţia fizioterapeutului. În cele din urmă Svitolina s-a impus, scor 7-5. Tot în setul doi, Halep a primit din nou îngrijiri medicale, la scorul de 4-3 pentru Svitolina, fiindu-i bandajată glezna.

În ultimul set, Svitolina s-a impus cu scorul de 6-1.

Meciul a durat două ore şi şapte minute.

Pentru prezenţa în finală, Halep va primi 230.565 de euro şi 585 de puncte în clasamentul WTA.

Halep s-a impus săptămâna trecută la turneul de categorie Premier Mandatory de la Madrid.

La 22 de ani, Elina Svitolina își continuă parcursul excelent din acest an, confirmând că este cea mai în formă jucătoare a momentului. Cu trofeul de la Roma, a câştigat în 2017 patru turnee. A fost victorioasă la Istanbul, Taipei City şi Dubai. Practic, nu a pierdut anul acesta niciuna dintre finalele în care a ajuns.

ACTUALIZARE 16:11 Simona reușește primul game în acest set: 1-5.

ACTUALIZARE 16:08 Meciul pare să se îndrepte către final. E 5-0 pentru Svitolina.

ACTUALIZARE 16:05 Svitolina câștigă teren, pe propriul serviciu: 4-0.

ACTUALIZARE 16:01 Adversara Simonei e pe val: 3-0 pentru Svitolina în setul decisiv.

ACTUALIZARE 15:58 Svitolina se desprinde în setul decisiv. Este 2-0 pentru ucraineancă.

ACTUALIZARE 15:54 Setul al doilea e câștigat de ucraineancă: 7-5 pentru Svitolina. Se va intra în decisiv.

ACTUALIZARE  15:43 Halep - Svitolina 6-4, 5-6. Game câştigat destul de uşor de Elina Svitolina, cu un singur punct pierdut.

ACTUALIZARE 15:40 Halep egalează în setul al doilea: 5-5.

ACTUALIZARE 15:33 Time-out medical solicitat de Simona Halep, a cărei gleznă dreaptă este bandajată în aceste momente.

ACTUALIZARE 15.25 Cel mai prost game al Simonei de până acum. Svitolina preia uşor conducerea. Are 5:3.

ACTUALIZARE 15:21  Elina Svitolina şi-a câştigat game-ul de pe propriul serviciu şi a solicitat intervenţia fizioterapeutului, în timp ce Simona Halep l-a chemat din nou pe antrenorul Darren Cahill.

ACTUALIZARE 15:19 Simona egalează: 3-3.

ACTUALIZARE 15:40 Simona recuperează din diferență: 3-2.

ACTUALIZARE 15:08. Svitolina se desprinde: 3-1.

ACTUALIZARE 15:03. Pentru prima dată în acest set, Svitolina preia conducerea 2-1.

ACTUALIZARE 15:01. Svitolina egalează: 1-1. Simona pare să nu se mai miște cu agilitatea de dinainte de accidentare.

ACTUALIZARE 14:55 Începe setul al doilea, iar Simona reușește break-ul. Are 1-0.

ACTUALIZARE 14.50 Sfaturile lui Cahill par să fi dat roade! Simona câștigă setul 1 cu 6-4!

Simona primește îngrijiri medicale în pauza dintre seturi.

ACTUALIZARE 14:48 Svitolina câștigă teren. Este 5-4. Simona își cheamă antrenorul, pe Darren Cahill. Acesta o întreabă ce o supără, Simona nu spune nimic, iar Cahill o sfătuiește să nu intre în panică și să gândească.

ACTUALIZARE 14.44. Svitolina recuperează: 5-3.

ACTUALIZARE 14:42 Simona a călcat rău și a suferit o mică accidentare la gleznă, dar pare să-și revină.

ACTUALIZARE 14:39. Simona se desprinde. Are deja 5-2 în primul set. Svitolina pare un pic demoralizată și antrenorul îi dă sfaturi.

ACTUALIZARE 14:24. Svitolina e în avantaj: 2-1

ACTUALIZARE 14:19 După mai bine de un sfert de oră de joc, meciul este echilibrat. Fiecare dintre sportive a câștigat câte un punct pe serviciul ei.


După victoria relativ facilă de sâmbătă, din semifinale, în fața lui Kiki Bertens, Simona Halep va avea parte de o misiune dificilă în finala de la Roma. Românca înfruntă una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului. Ucraineanca Elina Svitolina a pierdut un singur meci pe zgură în acest an. În plus, numărul 11 WTA e mai odihnită. Ea a beneficiat de accidentarea suferită de Garbine Muguruza în semifinale. Iberica a rezistat doar 22 de minute şi a abandonat la scorul de 1 la 4.

„Sunt foarte fericită că sunt în finală, voi încerca să mă bucur de joc și voi încerca să câştig”, a promis Svitolina.

Halep a câştigat precedentele două întâlniri în faţa tinerei de 22 de ani. În 2013, la Sofia, Svitolina i-a luat doar două game-uri româncei, iar un an mai târziu, la FED Cup, a cedat tot în minimum de seturi.

„Mereu zic că e o nouă zi, un nou meci, aşa că nu mă gândesc prea mult de obicei când joc cu cineva, chiar dacă am jucat de mai multe ori, cum a fost în meciul precedent. Mă gândesc numai ce pot să fac în acest meci nou, să fac tot ce pot mai bine şi să încurc cât mai mult ca să pot să câştig meciul”, a mărturisit Simona Halep.

Ele au un stil asemănător de joc și ambele sunt câștigătoare la Roland Garros în perioada junioratului. E de așteptat, așadar, să fie un meci de durată.

Svitolina, mare revelație a acestui sezon

Simona Halep îi poate strica Elinei Svitolina o serie de necrezut. Adversara sa din finală va juca a patra finală din acest an. Ucraineanca a fost de neînvins, în 2017, când a jucat cu trofeul pe masă.

Elina Svitolina este marea revelaţie a acestui sezon. Ucraineanca de 22 de ani a reuşit 30 de victorii şi trei titluri în 2017, mai mult decât oricine altcineva din circuit.

A 11-a jucătoare din clasamentul WTA a câştigat toate finalele în care s-a calificat în acest an. S-a impus la Istanbul, Dubai şi Taipei, iar la Roma doar Simona Halep îi mai stă în cale.

„Bineînţeles că sunt foarte încrezătoare, nu aş fi putut să îmi doresc rezultate mai bune pentru psihicul meu înainte de un Grand Slam. Sunt foarte mulţumită de jocul pe care îl arăt acum, de asemenea de nivelul fizic. Sunt fericită şi sper că va fi ultimul efort şi voi da tot ce am mai bun”, a declarat Svitolina.

Sportiva nu se gândeşte că va avea o misiune facilă cu Halep în finală.

Nu am mai jucat de foarte mult timp împotriva ei, amândouă ne-am schimbat extrem de mult jocul. Simona bineînţeles că evoluează foarte bine şi mă aştept la un meci dificil”, a spus sportiva ucraineană.

Svitolina a urcat pe primul loc în clasamentul WTA Race to Singapore, cel care stabileşte componenţa la Turneul Campioanelor. Halep este pe cinci in această ierarhie.

Câştigătoarea de la Roma va primi un cec de 460.000 de euro şi 900 de puncte WTA.

Roma, cu noroc pentru Simona

Pe de altă parte, Roma ocupă un loc special în inima Simonei Halep. Constănţeanca a ajuns pe harta tenisului mondial după un parcurs surprinzător în capitala Italiei, în urmă cu patru ani.

În capitala Italiei a început ascensiunea sportivei din Constanţa. În 2013, Halep a trecut de calificări şi a ajuns pentru prima dată într-o semifinală a unui turneu major, după victorii cu Jankovic, Radwanska şi Kuzneţova. Chiar dacă a fost învinsă de Serena Williams, românca a făcut progrese majore. Câteva săptămâni mai târziu, a cucerit pe zgura de la Nurnberg primul său titlu WTA, iar la finalul anului a ajuns pe locul 11 în lume. Roma rămâne în inima Simonei şi datorită sprijinului fanilor români de la Foro Italico.

La Roma, jucătoarea Chris Evert este cea care a reuşit cele mai mari performanţe din istorie. Americanca are cinci trofee cucerite între 1974 şi 1982.

Citiți și: CTP, despre atuurile Simonei Halep în finala de la Roma

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri