Un antrenor german de la JO 2020 a fost sancționat pentru comentarii rasiste: „Prinde cămilele, prinde cămilele alea, haide!”

Data actualizării: Data publicării:
Bărbat cu mască privește spre un alt bărbat care merge pe bicicletă
Antrenorul cicliștilor germani de la Jocurile Olimpice, Patrick Moster (stânga) privește spre ciclistul algerian Azzedine Lagab. Foto: Profimedia Images

Patrick Moster, antrenorul lotului de ciclism al Germaniei la Jocurile Olimpice din 2020, a fost rechemat și înlocuit de Comitetul Olimpic German după ce a fost auzit folosind o adresare rasistă la adresa sportivilor din Eritreea și Algeria, relatează The Guardian.

Patrick Moster a fost prins de un microfon lăsat pornit încurajându-i pe cicliștii germani, folosind apelative rasiste față de cicliștii rivali din Eritreea (Amanuel Gebrezgagabihier) și Algeria (Azzedine Zagab) – el i-a numit „cămile”.

„Prinde cămilele, prinde cămilele alea, haide!”, a fost auzit Moster strigând către cicliștii germani. Deși acesta și-a cerut scuze ulterior, Comitetul Olimpic German a anunțat că el va fi rechemat și înlocuit.  

„În încărcătura și tensiunea momentului, alegerea termenilor nu a fost potrivită. Îmi pare extrem de rău și nu pot decât să-mi prezint sincerele scuze”, a spus Moster, ulterior.

„Suntem convinși că scuzele publice prezentate pentru remarcile rasiste sunt sincere. Cu aceste comentarii, însă, domnul Moster a încălcat valorile olimpice – fair play-ul, respectul și toleranța nu sunt negociabile”, a spus președintele DOSB și liderul delegației, Alfons Hoermann.

Azzedine Zagab, unul dintre țintele antrenorului german, a răspuns printr-o ironie: „Nu există cursă de cămile la Tokyo, de asta am venit pentru ciclism”.

Termenii folosiți de antrenor au fost contestați inclusiv de Nikias Arndt, ciclistul german, care a recunoscut că a fost deranjat de cele auzite și a catalogat ieșirea lui Patrick Moster drept inacceptabilă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri