Vasili Hamutovski, fostul portar al FC Steaua, a fost condamnat de regimul Lukașenko la 2 ani de "chimie la domiciliu"

Data publicării:
YTVlMzM1YzYzZWZmNjY2ZDRkMzZjOGM0YzZhYjY=.thumb
Vasili Hamutovski. Foto: Facebook/csasteaua

Vasili Hamutovski, fost component al naționalei Belarusului, legitimat în decursul carierei sale și la formația română FC Steaua București, a fost condamnat în țara sa natală pentru "apartenență la grupări care încalcă grav ordinea publică", scrie publicația Tribuna.com

Hamutovski, care în prezent antrenează portarii echipei FC Liov (Ucraina), a fost condamnat în această dimineață la Minsk pentru încălcarea articolului 342 din Codul Penal din Belarus și în următorii 2 ani se va afla într-o formă de eliberare condiționată: "chimie la domiciliu" - cum se numește această pedeapsă în Belarus. Pedeapsa maximă pentru acuzația lui era de trei ani de închisoare.

Pedeapsa lui Hamutovski presupune restricții de libertate și muncă în folosul comunității, însă fără încarcarerea condamnatului. El își va executa pedeapsa la domiciliu, sub supravegherea autorităților.

Vasili Hamutovski a fost reținut pe 30 septembrie 2022, după ce a revenit în Belarus pentru o operație la genunchi. Inițial, a fost arestat timp de 13 zile pentru distribuirea unor materiale pe Telegram, însă apoi a fost reținut sub acuzații penale.

În 2020, Hamutovski a criticat violențele forțelor de securitate asupra manifestanților după alegerile din Belarus câștigate, din nou, de Aleksandr Lukașenko. Actualul președinte se află la putere în Belarus de 28 de ani, iar opoziția susține că votul din 2020 a fost fraudat.

Organizația pentru drepturilor omului Viasna l-a recunoscut pe Vasili Hamutovski ca prizonier politic.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri