Un tablou celebru în valoare de 2 milioane de euro, furat de la o galerie de artă din Marea Britanie, a fost găsit în România

Data actualizării: Data publicării:
tablou
Tabloul artistului Salvator Rosa a fost furat de la o galerie de artă din Oxford. Foto: Christ Church Picture Gallery/SkyNews

Un tablou în valoare de două milioane de euro, furat în 2020 de la o galerie de artă din Oxford şi descoperit în România, a fost restituit autorităţilor judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, informează Agerpres. 

Inspectoratului General al Poliţiei Române a transmis printr-un comunicat către Agerpres: „Urmare a activităţilor investigativ-operative efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tăinuire şi spălare de bani, de pe teritoriul României a fost descoperit un bun mobil cultural de semnificaţie artistică care ar fi făcut obiectul unei tranzacţionări pe piaţa neagră".

Tabloul este realizat de Salvator Rosa și se intitulează „O coastă stâncoasă cu soldați care studiază un plan”, în original „A Rocky Coast With Soldiers Studying a Plan”. Acesta a fost pictat la sfârșitul anului 1640, conform SkyNews

Din verificări a reieşit faptul că bunul ar face parte din lotul de tablouri sustrase în noaptea de 14 martie 2020, dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii, având o valoare estimată de două milioane de euro.

IGPR a mai precizat și că „La data de 28 decembrie 2023, prin ordonanţa procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost dispusă restituirea tabloului în cauză către autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, iar, la data de 26 martie 2024, tabloul a fost restituit".

Ulterior, la data de 29 martie 2024, dosarul a fost înaintat către unitatea de parchet, cu propunere legală. Alte două tablouri furate în aceeaşi noapte din galeria de artă nu au fost încă recuperate. Cele trei tablouri se ridică la valoarea de circa 10 milioane de lire sterline.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri